Mörk vinter påverkade mångas prestation på jobbet
Hem STUDIER Mörk vinter påverkade mångas prestation på jobbet

Mörk vinter påverkade mångas prestation på jobbet

Publicerat av: Redaktionen

Vinterhalvåret i Sverige har varit ovanligt snö- och solfattigt i år, till exempel var november den mörkaste på 20 år.

En ny Sifo-undersökning från Randstad visar att mörkret har påverkat prestationen på jobbet hos 37 procent av svenskarna. 

Mörk vinter påverkade mångas prestation på jobbet

November, december och januari har inte bjudit på många soltimmar. Den uteblivna snön i många av landets delar har även gjort vintern extra mörk. Randstad har genom Sifo tagit reda på om svenskarnas prestation på jobbet har påverkats av den mörka vintern. Enligt undersökningen uppger drygt var tredje (37 %) att den påverkats.

I Övre Norrland (44 %) och i Stockholm (42 %) är det flest som påverkats. De minst påverkade bor i Sydsverige (31 %).

– I normalfall är vintern en tuff period för många på grund av bristen på ljus. Årets milda, gråa vinter har varit extra tufft med tanke på de få soltimmarna. Ju längre norrut man kommer kan vi se att det blir ännu tuffare. Det är därför extra viktigt att komma ut när det är ljust, till exempel innan jobbet och under lunchen, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad.

Vidare visar undersökningen att det är fler i den yngre åldersgruppen, som är mellan 18-34, som svarar att mörkret har påverkat deras prestation: 44 procent jämfört med 28 procent i den äldsta åldersgruppen mellan 50-65 år.

Fråga: Har den mörka vintern påverkat din prestation på jobbet?

Ja 37 %
Nej 50 %
Vet ej 12 %

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 23-27 januari 2020. Totalt intervjuades 1319 personer i åldern 18-65 år, varav 1247 inom sysselsättning (Heltid, deltid, egen företagare, studerande, arbetslös). Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>