Mikronät skapar nya möjligheter att producera och spara el
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Mikronät skapar nya möjligheter att producera och spara el den 2022

Mikronät skapar nya möjligheter att producera och spara el den 2022

Publicerat av: Redaktionen

Den 1 januari 2022 träder beslutet om att tillåta fastigheter att koppla ihop sig i lokala mikronät i kraft.

Det innebär att fastighetsägare och bostadsrättsföreningar med flera hus kan sätta solpaneler på ett hus som sedan kan fördela energin till övriga vilket tidigare inte varit möjligt.

Mikronät skapar nya möjligheter att producera och spara el– Det finns så många möjligheter med den här förändringen. Framför allt fastighetsägare med flera huskroppar har fått större möjligheter att spara energi, skapa energi och lagra energi genom den här lagstiftningen förklarar Ludvig Bloss projektansvarig på H2M. För en BRF, där tvättstugorna ligger i ett hus men ett annat hus har tak som bättre lämpar sig för solpaneler, kan solceller nu monteras på det tak som är bäst lämpat och energin fördelas där den behövs som mest, konstaterar Ludvig.

Genom att tillåta lokala elnät, skapas nya incitament för fastighetsägare som tidigare inte haft möjlighet att arbeta med fördelning av energi eller egen produktion. Nu ökar incitamenten för bostadsrättsföreningar, industrifastigheter och hyresfastigheter att investera i ny teknik och spara energi på en helt ny nivå.

Alla fastigheter är inte förberedda för solceller då dessa innebär en extra belastning. Med den nya lagen kan solpaneler monteras på de huskroppar som tål belastningen och fördela efter behov. För bostadsrättsföreningar har det utgjort ett hinder för investering att inte kunna fördela egenproducerad el mellan fler huskroppar.

Genom att fördela energi kan också effekttoppar jämnas ut och en jämnare förbrukning skapas för alla huskroppar som finns i mikronätet med ny teknik. Det är också ett sätt att minska belastningen på hela elnätet om fler mikronät byggs där energin används. H2M hjälper dig från koncept till färdig lösning utifrån behov. För att mäta behovet av lösningar analyseras fastighetens energibehov och hur det ser ut över tid. För bostäder sker sällan förändringar i förbrukningen medan det för lokaler helt beror på vilken hyresgäst som hyr och hur deras verksamheter ser ut.

– Med mikronäten kan vi också arbeta med effektstyrning och fasbalansering mellan huskroppar. Det går att installera batterilager  som laddas när elen är billig och används när elen är dyr, genom mikronäten öppnas många nya alternativ för fler fastighetsägare, avslutar Ludvig.

Att få ned energianvändningen och minska kostnader handlar också om att justera system efter behov och att trimma systemen regelbundet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>