Nya, banbrytande projekt ska göra framtidens transportsystem hållbara och säkra
Hem TRANSPORT Nya, banbrytande projekt ska göra framtidens transportsystem hållbara och säkra

Nya, banbrytande projekt ska göra framtidens transportsystem hållbara och säkra

Publicerat av: Redaktionen

Nya, banbrytande projekt ska göra framtidens transportsystem hållbara och säkra

Drive Sweden, ett av de nationella strategiska innovationsprogrammen, startar nu sju nya projekt som ett resultat av den senaste utlysningen.

Projekten växlar upp ansträngningarna kring framtidens mobilitet med hjälp av bland annat nya tjänster, AI och delade, uppkopplade och alltmer självkörande fordon. Genom dessa projekt tar Sverige betydelsefulla kliv mot hållbara, effektiva transportsystem för städer och landsbygd.

Drive Sweden består idag av över 140 partners, från alla sektorer som alla samverkar för att skapa smarta och hållbara transportlösningar för både människor och gods. Genom Drive Sweden, vars unika samarbetsmodell kopplar ihop stora som små aktörer, såväl som publika och privata organisationer, får arbetet ökad fart och de nya tillskotten av projekt visar på deltagarnas höga ambitionsnivå.

De nya satsningarna kommer bland annat utveckla ny teknik och lösningar för anropsstyrd kollektivtrafik, ökad framkomlighet med hjälp av AI och ett mer hållbart transportsystem.

– Genom de nya projekten bygger vi vidare på teknik och kunskap som vi arbetat fram och bryter dessutom ny mark inom flera sektorer, säger Sofie Vennersten, programchef för Drive Sweden. Jag tycker det är speciellt roligt att vi nu ökar satsningarna på landsbygdstransporter samt på spännande verktyg för framtidens trafikledning av vägtransporter.

De nya projekten adderar till den omfattande projektportfölj som redan är igång inom Drive Sweden. Sedan programmet startade 2016 har antalet partners sjufaldigats.

– Engagemanget som finns inom Drive Sweden är unikt och dessa projekt visar på hur samarbete mellan näringsliv, akademi, samhälle och inte minst slutanvändare gör att Sverige kan fortsätta ligga i framkant inom mobilitetsområdet, avslutar Sofie Vennersten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>