Östra Grevie folkhögskola utmanar andra skolor till vegansk vecka – under #framtidensfolkis
Hem HÄLSA Östra Grevie folkhögskola utmanar andra skolor till vegansk vecka – under #framtidensfolkis

Östra Grevie folkhögskola utmanar andra skolor till vegansk vecka – under #framtidensfolkis

Publicerat av: Redaktionen

Snart är det en månad sen #globalweekforfuture uppmanade oss alla att strejka för klimatet.

Vi var ett stort gäng från Östra Grevie Folkhögskola som deltog i marschen i Malmö.

Vi strejkade för att sätta press på våra makthavare och politiker, och vi strejkade för att visa att vi är många. För att visa att vi tror på det här tillsammans.

Utifrån vårt manifest jobbar vi på Östra Grevie Folkhögskola för ett varmare och mer hållbart samhälle, varje dag. För ett samhälle där fler får vara med och där vi möts och lär oss av varandra, oavsett vad vi kommer ifrån och vad vi är. Så att vi får en större förståelse för oss själva och den värld vi lever i, och kan påverka samhället till något bättre för oss alla.

Ett stort steg i detta är att värna om vårt klimat. Vi måste fortsätta kämpa, prata och ställa krav även när #globalweekforfuture bara skymtar i backspegeln. Därför ställer vi på Östra Grevie oss frågan om och om igen: Hur fortsätter vi?

Östra Grevie folkhögskola utmanar andra skolor till vegansk vecka – under #framtidensfolkisFör att hålla diskussionen och kämpaglöden vid liv bjuder vi in er att ställa er samma fråga. Varje fredag fram till nästa stora klimatstrejk den 29 november kommer vi att dela med oss av något som vi gör på skolan för att värna om vår planet. Gör det ni också! Vi måste visa att vi tror på det här tillsammans.

Som ett led i detta har vårt fantastiska kök dragit igång en “7 day vegan challenge”, med start igår, måndagen den 14e oktober. Lunchen som serveras på skolan är helt vegansk, hela veckan. Förhoppningsvis kan detta peppa och inspirera såväl deltagare som personal att anta utmaningen även utanför skoltid.

Varför gör vi det? Spelar det verkligen så stor roll vad vi äter?

Ja! Bland annat eftersom kött- och mejeriprodukter står för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Konsumtionen av kött är därför – oavsett var och hur det har producerats – förknippad med stor klimatpåverkan (källa: https://www.jordbruksverket.se/).

På så sätt gör den som bara äter växtbaserat en stor insats för miljön, men också du som väljer att dra ner på köttet och äter ekologiskt eller svenskt naturbeteskött hjälper mycket! Börja med att haka på vår #7dayveganchallenge och ha sedan ett par köttfria dagar i veckan. Låt den här utmaningen bli ett sätt för dig att se över din köttkonsumtion och inspireras till att laga mer vegansk och vegetarisk mat.

Vi utmanar resten av Sveriges Folkhögskolor att ha sin egen 7 day vegan challenge under hashtaggarna #framtidensfolkis och #7dayveganchallenge. Flera skolor har redan visat intresse för utmaningen i våra sociala medier, och vi hoppas kunna peppa ännu fler till att delta!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>