Plastskatt: Nya miljökassarna som kan ersätta plastpåsen
Hem MILJÖ Plastskatt: Nya miljökassarna som kan ersätta plastpåsen

Plastskatt: Nya miljökassarna som kan ersätta plastpåsen

Publicerat av: Redaktionen

Plastskatt: Nya miljökassarna som kan ersätta plastpåsen

Den nya svenska plastskatten trädde i kraft den 1 maj 2020. Nu lanserar Avisera flera modeller av kostnadseffektiva och klimatsmarta flergångskassar, som ska kunna ersätta plastpåsen i handeln.

En markant prishöjning på engångspåsar i plast är att vänta

Sedan förordningen om plastpåsar infördes 2017 har förpackningsföretaget Avisera, som är specialiserade på hållbara förpackningslösningar, sett ett ökande intresse från företag som vill ha hjälp att fasa ut användandet av plastpåsar. Den svenska skatten på plastpåsar gäller från den 1 maj 2020 och en markant prishöjning är att vänta för både konsumenter och för inköpare av plastbärkassar. Handlarna börjar nu se sig omkring efter återanvändbara alternativ till plastpåsen och Avisera lanserar en kollektion av nya kostnadseffektiva modeller av flergångskassar.

Avisera lanserar plastersättare

Aviseras kassar är 100% klimatkompenserade, energieffektiva och kan återanvändas upp till 300 gånger, vilket gör dem helt unika på marknaden. De nya påsarna tillverkas av materialet PP Non woven som är ett hållbart och slittåligt material med en mycket energisnål tillverkningsprocess, jämfört med både papperspåsar och flergångskassar i andra material.

Nya miljökassarna har lägre klimatpåverkan

Avisera har tillsammans med en hållbarhetsbyrå gjort klimatanalyser med livscykelperspektiv på påsarna för att ta reda på hur stor klimatpåverkan de har. En av de nya kassarna är modellen Supermarket Bag, som faktiskt genererar häften så mycket koldioxidutsläpp som en klassisk matkasse i papper.Samtliga påsar klimatkompenseras även för genom miljömärkningen ÅterBära.

Andra alternativ på marknaden ifrågasätts

Andra aktörer lanserar flergångskassar som sägs kan återanvändas upp till 6-7 gånger, vilket enligt Avisera inte bör klassas som en ”miljökasse”.

– Om man ska ersätta en engångspåse i plast med en återanvändbar påse, finns det ett stort mervärde för slutkonsumenten att man faktiskt kan behålla och återanvända kassen många fler än en handfull gånger, säger Johannes Pettersson, Head of sales, Avisera.

– Våra återanvändbara kassar är både klimatneutrala och slittåliga nog att kunna användas upp till 300 gånger, vilket vi tycker är en självklar förutsättning om man ska kunna särskilja en flergångskasse från en engångskasse, avslutar Johannes.
Läs mer om de nya påsarna här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>