Svart på vitt – den hållbara bilismen är här för att stanna
Hem TRANSPORT Rapport: Svart på vitt – den hållbara bilismen är här för att stanna

Rapport: Svart på vitt – den hållbara bilismen är här för att stanna

Publicerat av: Redaktionen

Trafikverket presenterar idag en rapport som visar att trots det ökade antalet fordon så minskade koldioxidutsläppet från trafiken 2020.

Och det tack vare den elektrifierade hållbara bilismens ökade framfart.

Vi värdesätter den personliga friheten allt högre, siffrorna visar att personbilstrafiken ökade med 4 procent under året. Men tack vare elektrifieringen av personbilarna minskade utsläppen från nya personbilar stort under året. Nära varannan nyregistrerad personbil var laddbar förra året. Men även en ökad andel biodrivmedel genom höjd reduktionsplikt på bensin och diesel påverkar utsläppen.

Svart på vitt – den hållbara bilismen är här för att stanna

Anders Östberg

– Mer än en fjärdedel av den energi som vi nu använder inom vägtrafiken är fossilfri och förnybar. 2021 ökade andelen från 24 procent 2020 till 26 procent. Det beror framförallt på den höjda reduktionsplikten, säger Marie Hagberg Backlund, avdelningschef Trafikverket

Sedan 2010 har utsläppen för nya personbilar halverats från ett genomsnittligt utsläpp på 153 g/km, till 2021-års genomsnitt om 75 g/km.

– I slutänden handlar om att minska klimatpåverkan med utfasningen av fossila bränslen, säger Anders Östberg, opinionsansvarig på MRF. Den elektrifiering som bilbranschen nu driver igenom är nyckeln till att klimatmålen håller.

Sverige hade tidigare det högsta koldioxidutsläppet per kilometer för nya personbilar inom EU. Över åren har vi successivt klättrat på listan och 2020 låg vi på andra plats inom EU efter Nederländerna med näst lägst koldioxidutsläpp på nya bilar. Därför kunde utsläppen minska trots att personbilstrafiken och lastbilstrafiken ökade under året.

– Vi konstaterar att det visas tydligt att det inte finns någon konflikt mellan bilismen och att klara klimatmålen, avslutar Anders Östberg. Kan nu politikerna säkerställa att det finns en stabil och utbyggd laddinfrastruktur så kommer bilköparna fortsätta välja laddbara fordon och ytterligare sänka koldioxidutsläppen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>