Så har Ragn-Sells fått en säkrare och mer effektiv IT
Hem MILJÖ Så har Ragn-Sells fått en säkrare och mer effektiv IT

Så har Ragn-Sells fått en säkrare och mer effektiv IT

Publicerat av: Redaktionen

Så har Ragn-Sells fått en säkrare och mer effektiv IT

Från tre IT-avdelningar till en, med minskade kostnader och ökad säkerhet som resultat. Återvinningsföretaget Ragn-Sells anlitade IT-Total för att förbättra hela sin IT-miljö.
– Det är guld värt med en partner som lärt känna oss och kan hjälpa oss med vår helhetslösning för IT, säger Stefan Krantz, CTO på Ragn-Sells.

Ragn-Sells AB är ett av Nordens ledande kompetensföretag inom återvinning och miljö. Huvudkontoret finns på Väderholmens gård norr om Stockholm med utsikt över sjön Norrviken. Får betar i en hage och en allé leder till entrén.

Det var här som grundaren Ragnar Sellberg startade Sveriges första återvinningsstation 1928. Med häst och vagn levererade han mjölk och potatis från gården till olika områden i Stockholm – och fick idén att ta med sig avfall från staden tillbaka till gården för att hantera det där.

Ansvar för IT åt 3000 anställda
Idag är Ragnars livsverk en koncern med ett 20-tal bolag som ägs av barnbarnen. De cirka 3000 anställda jobbar på drygt 200 kontor i Sverige, Norge, Estland och Danmark med att minimera, ta hand om och omvandla avfall till resurser.

Stefan Krantz, CTO, är chef för IT-Operations.
– IT hos oss är väldigt mycket; från miljöarbetaren med sin padda ute på en anläggning till forskaren som visualiserar data i ett avancerat program. Verksamheten blir allt mer digital. Till exempel har vi koll på vår anläggning i Högbytorp i Bro via foton som tas av drönare. Vi trackar containrar som kunderna kan klicka på när de behöver hämtning, berättar han.

Från splittrad till samlad IT-lösning
När Stefan Krantz tog över IT-ansvaret 2014 hade han ett tydligt mål: Konsolidering. Allt skulle samlas i en IT-avdelning och ett affärssystem. Leverantörerna skulle bli så få som möjligt.

– IT-lösningen var splittrad. Vi hade tre IT-avdelningar och tre olika affärssystem i tre länder samt en mängd leverantörer som inte alltid pratade med varandra. Olika konsulter togs in för olika frågor. Det fanns ett tiotal mejlsystem och vi hade knappt börjat vår molnresa.

För att nå målet utsågs IT-Total till samarbetspartner.
– Vi letade en partner med kompetens att hjälpa oss med såväl helheten och strategiska beslut som tekniska detaljer, som kunde lära känna oss och vår IT-miljö och jobba långsiktigt med vår helhetslösning. Vår strategi var att gå mot molnlösningar och ökad säkerhet, och med IT-Total har alla pusselbitar fallit på plats.

Minskade kostnader för IT
Med hjälp av IT-Total var Ragn-Sells ett av de första bolagen i Sverige som började med Office365. Två specialister från IT-Total ingår i IT-teamet hos Ragn-Sells tre dagar i veckan, och ytterligare expertis tas in utifrån behov.

IT-Total levererar allt från brandväggar till licenser och ansvarar för att Ragn-Sells har backup på all data samt arkiverar data som ska sparas en längre tid. IT-Total har också hjälpt företaget med rekryteringar.

– Från tre stora IT-avdelningar har vi nu en. Från en produktportfölj med säg 500 applikationer har vi cirka 300. Totalt har IT-kostnaderna sänkts drastiskt. Det handlar om minskade kostnader för personal, avtal, licenser, konsulter med mera – bara att ha tre olika affärssystem kostade massor.

Fokus på IT-säkerhet
Idag ligger fokus på att modernisera företagets affärssystem och fortsätta migreringen till en och samma IT-miljö för att få ännu smidigare och mer effektiva arbetsflöden.

– Vi är bara i början av vår molnresa. Vi har också jobbat mycket med säkerhet tillsammans med IT-Total de senaste åren. IT-säkerhet är ett område som utvecklas oerhört snabbt, idag finns ett säkerhetstänk med i princip i varje produkt.

Utsatt för sofistikerade attacker
För några år sedan var Ragn-Sells utsatt för flera cyberattacker där de kriminella försökte komma över sexsiffriga belopp via fakturor som såg autentiska ut.

– Det var sofistikerade attacker där de köpt domäner liknande vår, men bytt ut en bokstav. De hackade sig in och skickade mejl som såg ut att komma från en kollega – vem som helst hade blivit lurad.
Försöken upptäcktes tack vare att ekonomiavdelningen dubbelkollade om fakturorna verkligen stämde.

Jobbar proaktivt med säkerheten
Idag har Ragn-Sells ett väldigt bra skydd mot cyberattacker som phishing och ransomware, och företaget har varit förskonat från intrång de senaste åren, berättar Stefan Krantz.
– En specialist från IT-Total har hjälpt oss att täppa till hål och uppgradera säkerheten. Det handlar bland annat om nya lösningar för klient- och serverskydd.

De har också satsat mycket på nätsegmentering vilket både innebär bättre kontroll och ökad säkerhet.

– Att ha tydliga rutiner och utbilda all personal i IT-säkerhetsfrågor löpande är A och O. Inga system är bättre än sin svagaste länk. Det är också oerhört viktigt att hela tiden jobba proaktivt – samt att tänka brett och på alla nivåer.

Grön IT ett krav
Miljöbolaget Ragn-Sells satsar mycket på återvinning även i den egna verksamheten.
– Miljöfrågan är central i alla våra upphandlingar för IT, inte minst när vi ska köpa in produkter: då kräver vi miljöcertifieringar. All utrustning som vi byter ut säljer vi vidare till ett bolag som i sin tur levererar produkterna till tredje världen.

Hur passar IT-Total in här?
– Bra! IT-total arbetar med grön IT, bland annat genom att återvinna överskottsvärme från sina datacenter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>