Skolyx satsar på hållbarhet: Ökar inom kvalitetsskor och skovård
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Skolyx satsar på hållbarhet: Ökar inom kvalitetsskor och skovård

Skolyx satsar på hållbarhet: Ökar inom kvalitetsskor och skovård

Publicerat av: Redaktionen

En viktig del i omställningen till ett grönare samhälle är att köpa hållbart tillverkade kvalitetsprodukter och att ta hand om dem så att de håller längre.

Det här sätter allt fler svenskar ett större värde i, vilket nätbutiken Skolyx märker av både i ökade försäljningssiffror och många fler som hör av sig med frågor kring skor och skovård.

Skolyx satsar på hållbarhet: Ökar inom kvalitetsskor och skovård

Emil Jansson som äger och driver Skolyx

Skolyx är Nordens största nätbutik för randsydda herrskor, kvalitetssneakers och premiumskovård, och har under lång tid arbetat för att öka medvetenheten kring vilken betydelse bra skor och skovård har både för kundernas plånbok och för miljön.

– Vi vill hjälpa kunderna att göra medvetna, långsiktiga val och ta hand om de grejer de äger, säger Emil Jansson som äger och driver Skolyx.

Intresset för att köpa hållbara kvalitetsskor och bra sko- och klädvårdsprodukter har ökat stort på senare år. Som ett exempel, för ett decennium sedan fanns inte ens en handfull märken för randsydda kvalitetskor på den svenska marknaden, i dag är utbudet enormt med närmare 30 märken, där flera av dem inklusive Skolyx egna märke är svenskgrundade. Försäljningen har ökat stadigt, och efter en dipp under pandemin har det tagit enorm fart igen.

– 2021 ökade Skolyx omsättningen med drygt 20 procent jämfört med året innan, till 15,7 miljoner, och årets första fyra månader har gått upp med nästan 35 procent kontra samma period i fjol, säger Emil Jansson.

Fler vill också lära sig om hur man tar hand om sina skor och kläder, det märker Skolyx av i en kraftig ökning av besökare på de 30-talet guider som finns på sajten, och i att fler och fler hör av sig med frågor.

– För att hinna med att ge vägledning till alla som hör av sig har vi fått nyanställa, och förutom mailkundtjänst svarar vi nu också på frågor på telefon. Det är de facto så att få i världen kan kvalitetsskor och sko- och klädvård bättre än oss, vilket gör att vi blir ett naturligt val för många som har frågor inom dessa områden, säger Emil Jansson.

Exempel på hur Skolyx arbetar med hållbarhet när det gäller egna utbudet:

  • De skor, skoblock och övriga produkter företaget säljer är av hög kvalitet och ämnade att hålla under lång tid.
  • Skorna är tillverkade i tåligt full grain-kalvläder som kan vårdas och göras fint igen, och gjorda med konstruktionsmetoder som gör att produkterna enkelt repareras och sulas om.
  • Skorna företaget säljer tillverkas i Europa och av europeiskt läder. För att kunna bli högkvalitativa full grain-hudar behöver djuren ha levt ett relativt bra liv (och allt skinn är restprodukter från matindustrin), miljökraven på garvning är extremt hög i Europa, och arbetsmiljön i skofabrikerna här är god.
  • De flesta av Skolyx andra produkter görs i Europa i fabriker företaget själva besöker regelbundet (och som exempel är deras tyska borstfabrik certifierat koldioxidneutral), och i de fall tillverkning sker i Asien samarbetar man direkt med fabriksrepresentanter och är noggranna med att de håller en bra nivå på exempelvis arbetsmiljö.
  • Leveranser från tillverkare utanför Europa sker med sjöfart, och inom Europa främst med tåg eller lastbil, för minsta möjliga miljöpåverkan av frakten.
  • När Skolyx packar kundernas paket försöker man undvika onödig luft, och återanvänder kartonger från kunders returer om de är i bra skick.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>