Hem MILJÖ Skräp på land blir skräp i havet

Skräp på land blir skräp i havet

Publicerat av: Redaktionen
Skräp på land blir skräp i havet 2

Vem vill bada bland plastpåsar, godispapper och fimpar?

Visste du att 80% av skräpet i vattnet kommer från land?

Skräpet på gatan följer med regnvattnet via dagvattensystemet och rinner orenat ut i våra sjöar, åar och hav. Och vem vill bada bland plastpåsar, godispapper och fimpar?

  1. Plast är det vanligaste skräpet i våra hav
    Det vanligaste skräpet på stränder och i haven är plast. Ofta är det skräpet sådant som bara använts en gång, som godispapper, sugrör eller plastkorkar.
  2. Fimpen är också plast
    Cigaretter och snus är det vanligaste skräpet i tätorter, varje år slängs 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige. Fimpen innehåller ämnen som är skadliga för naturen, bland annat kadmium och plast. Cigarettfiltret innehåller en slags plast, cellulosaacetet. Vid våra gatubrunnar börjar havet så tänk på att använda papperskorgarna så att inte fimparna spolas ut i havet.
  3. Plast som slängs i naturen försvinner inte
    Plastskräp som hamnar i naturen bryts inte ner inom en överskådlig tid. Istället delas det till mindre och mindre bitar och blir till så kallad mikroplast.
  4. Bioplast är också plast
    En del förpackningar och påsar är gjorda av sockerrör eller majs, men de är lika dåliga för naturen som annan plast. Det gäller också plast som kallas biologiskt nedbrytbar plast. Den kan visserligen brytas ner i en särskild kompost – men inte i naturen.

Av VA SYD

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>