Statens fastighetsverk inviger miljöcertifierat ambassadkansli i Mexiko City
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Statens fastighetsverk inviger miljöcertifierat ambassadkansli i Mexiko

Statens fastighetsverk inviger miljöcertifierat ambassadkansli i Mexiko

Publicerat av: Redaktionen

I vår invigs Sveriges nybyggda ambassadkansli i Mexiko City officiellt.

Men redan nu flyttar personalen in i kansliet som ligger på samma tomt som ambassadörens bostad.

Det nya kansliet ersätter det tidigare några kvarter bort, som därmed kan säljas.

Det är sexton år sedan Sverige fick en nybyggd ambassadbyggnad utomlands. Senaste gången var i Washington 2006.

– Jag är glad över att vi nu kan överlämna detta gedigna hus till vår hyresgäst UD. Det känns extra roligt att vi byggt ett helt nytt kansli med en tydlig miljöprofil baserad på det amerikanska miljöcertifieringssystemet LEED, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Statens fastighetsverk inviger miljöcertifierat ambassadkansli i Mexiko CityLösningen, att utnyttja ambassadtomten bättre genom att placera både residens och kansli på samma tomt och samtidigt få ett helt nytt miljöcertifierat hus, har tagits fram gemensamt av Statens fastighetsverk och UD.

– Tomten är relativt stor, vilket är unikt i en stad som Mexiko City. Nu utnyttjar vi tomten till fullo genom att placera det nya kansliet i den bortre delen där det smälter väl in i den frodiga grönskan, säger Anders Ingmo, förvaltare på Statens fastighetsverk.

Miljöprofilen viktig

Hösten 2017 fick arkitekterna Hidemark & Stintzing uppdraget att ta fram en lösning där miljöprofilen var viktig. För att uppnå detta föll valet på miljöcertifieringssystemet LEED och målet är att som första ambassadbyggnad i Mexiko få den högsta klassificeringen: Platina. Byggnaden använder cirka 44 procent mindre energi och runt 60 procent mindre vatten än liknande byggnader utan LEED-certifiering, samtidigt som lokalerna erbjuder hög komfort när det gäller kyla och värme. Material som använts under byggperioden kommer i första hand från hållbarhetscertifierade lokala tillverkare. Träd och annan växtlighet har behållits och ibland flyttats för att utnyttja hela tomten.

Solceller på taket

– Vi har också solceller på taket och ett eget vattenreningsverk, säger Anders Ingmo. Han berättar att det varit tufft att övervaka bygget helt på distans under coronapandemin. Processen för att få miljötillstånd och bygglov har varit tidsödande, bland annat på grund av valet 2018 då många administrativa tjänster inom förvaltningen bytte handläggare, vilket stoppade upp hela processen.

– Det har varit många möten mellan Statens fastighetsverk, ambassaden, lokala arkitekter och myndigheter. Men trots hindren har projektet ändå gått förhållandevis snabbt sedan byggstarten i juli 2020. Samarbetet med de lokala konsulterna och entreprenörerna har varit givande och roligt, avslutar Anders Ingmo.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>