FTI och Svensk Plaståtervinning blir medlemmar i RecyClass – harmoniserar riktlinjer för design för återvinning
Hem MILJÖ Svensk Plaståtervinning och FTI blir medlemmar i RecyClass

Svensk Plaståtervinning och FTI blir medlemmar i RecyClass

Publicerat av: Redaktionen

Förpackningsinsamlingen (FTI) och Svensk Plaståtervinning avser att bli medlemmar i RecyClass och därmed anta deras vetenskapliga riktlinjer för återvinningsbara plastförpackningar.

Medlemskapet innebär fördelar för producenterna och gör att FTI och Svensk Plaståtervinning får möjlighet att vara med och påverka framtidens plaståtervinning på Europanivå.

RecyClass är en branschöverskridande organisation som arbetar för att främja återvinningsbarheten av plastförpackningar och plastens cirkularitet i Europa, och för genom sina tekniska kommittéer samman förpacknings- och återvinningsindustrin.

Aktiviteter inom RecyClass inkluderar bland annat utveckling av utvärderingsprotokoll för återvinningsbarhet och vetenskaplig testning av innovativa material. Organisationen driver det ledande europeiska samarbetet för gemensamma riktlinjer för vad som bör klassas som återvinningsbara förpackningar.

— Vi ser positivt på att bli medlemmar i RecyClass och tillsammans arbeta för en harmoniserad plastindustri med väl grundade designkriterier för återvinning och etablera en gemensam syn på spårbarhet och användandet av återvunnet material, säger Malin Malmberg, Materialspecialist på Förpackningsinsamlingen (FTI).

Som medlemmar i RecyClass kommer FTI och Svensk Plaståtervinning att verka för en stegvis harmonisering av sina befintliga riktlinjer med RecyClass, vilka också är baserade på vetenskapliga testmetoder. Det innebär bland annat att det blir enklare för producenter som har produkter på flera internationella marknader.

— Svensk plaståtervinnings och FTI:s beslut att ansluta sig till RecyClass, det centraliserade, europeiska navet för cirkulär plast, är ett stort steg i att harmonisera designriktlinjer för återvinning på europeisk nivå. Det är avgörande att införa transparenta regler för hela plastens värdekedja i linje med det europeiska målet om full återvinningsbarhet av plastförpackningar till 2030. Vårt samarbete kommer att baseras just på att fortsätta främja implementeringen av RecyClass-riktlinjerna, samt att fördjupa harmoniseringen av andra återvinningskoncept på den svenska marknaden, säger Fabrizio di Gregorio, teknisk direktör på RecyClass.

Stort antal fördelar

Utöver tillgången på vetenskapliga riktlinjer, både på befintliga och nya förpackningar och förpackningsmaterial, får FTI:s och Svensk Plaståtervinnings kunder tillgång till verktyg för utvärdering och klassning av sina förpackningar. Det finns även möjlighet att ansöka om certifikat hos oberoende tredje part för återvinningsbarhet och mängden återvunnet material i plastförpackningar, vilka kan användas i producenternas kommunikation gentemot marknaden.
Majoriteten av plastförpackningarna som varit klassade som återvinningsbara kommer att fortsätta att vara det även i det nya systemet.

FTI och Svensk Plaståtervinning blir medlemmar i RecyClass – harmoniserar riktlinjer för design för återvinning— Den största förändringen är att tillåten halt av barriärmaterialet EVOH höjs för flexibla förpackningar av PE samt styva förpackningar av PE och PP. Det kommer att möjliggöra en övergång från multilaminatförpackningar som inte är återvinningsbara till monomaterial-förpackningar med EVOH som barriär. Det är en viktig transformering som framför allt är nödvändig för förpackningar som tillämpas för att förlänga hållbarheten på den förpackade varan, exempelvis livsmedel, menar Rickard Jansson, Utvecklingsingenjör på Svensk Plaståtervinning.

Vägen framåt med harmoniseringsarbetet

FTI och Svensk Plaståtervinning avser att ta ett första steg i harmoniseringen med RecyClass principer under inledningen av 2023. Den populära Plastmanualen, vilken är FTI:s och Svensk Plaståtervinnings guide för design för återvinning, kommer att uppdateras och fortsätta vara tillgänglig på den svenska marknaden. Arbetet med revideringen kommer att pågå under november och december 2022 där den nya utgåvan går ut på remiss, så att en ny version av Plastmanualen kan publiceras senast 1 januari 2023. Nya kriterier för förpackningsavgifter för plastförpackningar kan börja att gälla från 1 april 2023, då ändringarna behöver aviseras tre månader innan de börjar att gälla.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>