Svensk vattenbrist tacklar Xylem med ny anläggning för vattenåtervinning i Emmaboda
Hem MILJÖ Svensk vattenbrist tacklar Xylem med ny anläggning för vattenåtervinning i Emmaboda

Svensk vattenbrist tacklar Xylem med ny anläggning för vattenåtervinning i Emmaboda

Publicerat av: Redaktionen

Det globala vattenteknikbolaget Xylem öppnar nu en ny vattenreningsanläggning vid sin fabrik i Emmaboda i södra Sverige, där 1 200 personer arbetar.

Därmed säkerställer företaget att de har ständig tillgång till det vatten som behövs i produktionen, även i de fall då det råder vattenbrist i samhället i övrigt.

Initiativet följer ett antal år av oroväckande låga vattennivåer i regionen. De låga vattennivåerna förväntas bli ännu värre i framtiden då de bedöms vara kopplade till klimatförändringar.

Precis som många andra svenska företag är Xylem beroende av tillgång till vatten som har behandlats för att ha den kvalitet som krävs för dess produktionsprocesser. Genom det nya vattenreningsverket skapar Xylem ett hållbart kretslopp av de 20 miljoner liter processvatten som används vid fabriken i Emmaboda varje år. Detta uppnås genom insamling, rening och återanvändning av processvatten, samt uppsamlat dagvatten, för Xylems fabriksanläggnings testtankar, produktion och rengöring i Emmaboda.

”Efter torkan 2018 var Emmabodafabriken endast tre dagar från att behöva stoppa produktionen eftersom kommunen, förståeligt nog, behövde prioritera vatten för mer omedelbara personliga behov bland invånarna”, säger Roger Sandström, vd på Xylem Emmaboda. ”I år är regnmängden bara 50% av det historiska genomsnittet, och framöver är det troligt att regionen måste tackla lägre vattennivåer på grund av klimatförändringar. Därför är vi glada över att lansera renings- och återvinningsanläggningen Emmaboda, vilken gör att vi minskar vårt behov av kommunalt vatten, och gör oss 100% självförsörjande till 2023”.

Svenska kommuner agerar alltmer på den senaste tidens vattenbrist genom att börja ställa högre kvalitetskrav på det avloppsvatten som returneras. Dessutom utmanas kommunerna av att dricksvattentillgången blir mindre, vilket gör att industrier kan behöva ta ansvar för försörjningen av det processvatten de behöver i produktionen.

Xylem hoppas att initiativet i Emmaboda blir en förebild för hur andra företag kan hantera uppkommande vattenbristfrågor orsakade av klimatförändringar.

”Modern teknologi för återanvändning av vatten har potential att skapa mer hållbara vattenresurser för oss alla”, säger Roger Sandström. ”Genom anläggningen i Emmaboda är vårt mål inte bara att minska vårt eget vattenavtryck utan även att inspirera andra att skapa en mer hållbar framtid. Vi välkomnar besökare att se vår teknik och vår anläggning i aktion”.

Emmabodafabriken har ytterligare fördelar för staden. Till exempel har Xylem designat anläggningen så att brandbilar kan fylla sina tankar där istället för vid den kommunala anläggningen.

Med tanke på de överväldigande utmaningarna kring vattenförsörjning på grund av ökade befolkningar och klimatförändringar, krävs ökade ansträngningar av företag och regeringar för att lindra vattenbrist. Genom sina avancerade produkter och teknologier har Xylem hjälpt kunder över hela världen att återanvända över 7 miljarder sedan 2019. Företaget har dessutom kommit en bra bit på väg mot sitt globala mål att innan år 2025 förhindra 7 miljarder kubikmeter förorenat vatten från att komma in i lokala vattendrag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>