Svenskt Sigills hållbarhetschef vinner SLU Artdatabankens naturvårdspris
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Svenskt Sigills hållbarhetschef vinner SLU Artdatabankens naturvårdspris

Svenskt Sigills hållbarhetschef vinner SLU Artdatabankens naturvårdspris

Publicerat av: Redaktionen
Svenskt Sigills hållbarhetschef vinner SLU Artdatabankens naturvårdspris

Lena Tranvik, chef för SLU Artdatabanken och Helena Allard, hållbarhetschef för Svenskt Sigill vid utdelningen av naturvårdspriset

Helena Allard, hållbarhetschef för Svenskt Sigill vinner SLU Artdatabankens naturvårdspris, för sina enastående insatser för den biologiska mångfalden.

Helena blev nominerad för sitt arbete med att föra in biologisk mångfald i reglerna för Svenskt Sigill.

SLU Artdatabankens naturvårdspris delas ut till någon som gjort enastående insatser för att bevara den biologiska mångfalden. Förste pristagare var Nils Dahlbeck, 1997. Efter honom har en rad av Sveriges framträdande naturvårdare mottagit utmärkelsen.

Motiveringen:

Helena har med driv, initiativ och klokskap sett till att omvandla teori till handling. Med sin åtgärdslista har hon gjort det lätt för odlare att göra rätt. Alla Svenskt Sigill-odlare har nu en plattform för att kraftigt öka den biologiska mångfalden i odlingslandskapet. Med skickligt förankringsarbete har hon lyckats få gehör för idén om den valbara åtgärdslistan som ger konkret vägledning, goda exempel och inspiration. Den smarta lösningen hyllas nu för att vara något som verkligen kan göra stor skillnad.

Svenskt Sigills regler ändrades 2019/2020

Helena har tagit fram en åtgärdslista för att öka den biologiska mångfalden på alla Svenskt Sigill-gårdar som odlar frukt, grönsaker, blommor, prydnadsväxter eller spannmål. Detta har skapat möjligheter för den biologiska mångfalden att öka kraftigt i odlingslandskapet.

– Jag är så glad och tacksam över att ha vunnit naturvårdspriset. Jag vill dela det med alla Svenskt Sigill-odlare som gör jobbet. De skapar boplatser och mat till insekter, fåglar och vilt varje dag, säger Helena Allard, hållbarhetschef på Sigill Kvalitetssystem.

Över 1000 odlare genomför nu åtgärder för att öka antalet humlor, bin, fåglar och andra insekter i jordbrukslandskapen. Odlarna kan välja från en lista – för att säkerställa att rätt åtgärder görs på rätt plats. Totalt handlar det om tusentals åtgärder som kommer att genomföras under de närmaste åren.

Exempel på åtgärder:

  • Så blommande remsor vid åkern, vilket är bra för både fåglar och insekter.
  • Plantera eller lämna blommande och bärande träd och buskar som ger mat till både pollinerande insekter och fåglar.
  • Anlägga upphöjda skalbaggsåsar där rovinsekter trivs. Det minskar behovet av växtskyddsmedel och bidrar till livsmiljöer för många insekter.
  • Vänta med att slå gräset så att blommorna hinner slå ut.

Lösningen, att ha en valbar lista, med åtgärder som sedan räknas ihop till en minsta möjliga poäng för att uppnå kraven inom Svenskt Sigill. Detta skapar inte bara faktiska åtgärder utan fungerar också som en inspirationslista för de odlare som vill bidra med ännu mer till miljön kring sina odlingar.

Mer om SLU Artdatabanken

SLU Artdatabanken är ett kunskapscentrum för Sveriges arter och naturtyper. De samlar in och lagrar data om biologisk mångfald, stödjer myndigheters arbete, utför regeringsuppdrag och forskning. SLU Artdatabanken vill genom priset främja det fortsatta arbetet med bevarande av biologisk mångfald, öka kunskapen om Sveriges arter och naturtyper, uppmärksamma behovet av naturvårdsarbete och forskning inom detta område samt motivera till och främja fortsatt arbete för bevarande av biologisk mångfald.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>