Träfasad, vinterträdgårdar, grönskande inomhusytor och tak – Godisfabriken
Hem INFRASTRUKTUR Träfasad, vinterträdgårdar, grönskande inomhusytor och tak – Godisfabriken

Träfasad, vinterträdgårdar, grönskande inomhusytor och tak – Godisfabriken

Publicerat av: Redaktionen

Träfasad, vinterträdgårdar, grönskande inomhusytor och tak – Godisfabriken

Så ser Gavlegårdarnas hållbara hus i Godisfabriken ut

Med de två hus som Gavlegårdarna vill bygga i stadsdelen Godisfabriken gör bolaget sin kanske mest visionära satsning någonsin.

Temat är hållbarhet ur tre perspektiv och här presenteras lösningar vi tidigare inte sett i Gävle.

Träfasader, inomhusgrönska, vinterträdgårdar, gemensamma ytor för hyresgästerna och smarta miljölösningar är bara några exempel

Redan 2015 klubbades visionen för Godisfabriken. På industriområdet där Ahlgrens tidigare haft sin tillverkning, skulle ges plats för ungefär 750 nya bostäder, men också kommersiell verksamhet, service och nya mötesplatser. Projektet fick från start ett självklart fokus – hållbarhet ur tre perspektiv, det sociala, det ekologiska och det ekonomiska.

– De bostäder vi bygger idag ska kännas moderna också om hundra år, det är en verklig utmaning i en tid som kännetecknas av snabb förändring, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

– Självklart måste vi då fundera på frågor som hur vi kan bidra till en lägre klimatpåverkan och hur vi ska planera varje kvadratmeter så effektivt att fler har råd att bo i nyproduktion. Dessutom vill vi som allmännytta alltid göra vad vi kan för att ett bostadsområde ska locka många olika människor. Det är den blandningen som stärker de bosociala värden vi alltid jobbar för, en ökad livskvalitet för våra hyresgäster och övriga Gävlebor.

Förutom Gavlegårdarna, som äger byggrätten för området, ska sju andra byggherrar vara med och bidra till att Godisfabriken blir en stadsdel med olika hustyper och upplåtelseformer.

Men när Gavlegårdarna nu söker bygglov för de två hus som blir porten in till den nya stadsdelen, är det med ett projekt som innefattar många visionära och tidigare oprövade lösningar.

– Liknande bostadsområden har växt upp på många platser i Sverige, men för Gävle är det första gången vi bygger en stadsdel som också ser helt annorlunda ut än vi vant oss vid. Det känns naturligt att vi tar initiativ till att försöka möta de förväntningar som följer med visionen för Godisfabriken, säger Cathrine Holgersson.

– Vår ambition är att skapa ett modernt kvarter som direkt gränsar till de industrifastigheter som bevaras på området. Vi bidrar till en stadsdel som får liv och rörelse under dygnets alla timmar, men som också ger de boende nya möjligheter till ett hållbart liv, fortsätter hon.

De två husen – ett på femton våningar och ett på sju – är ritade av Jason Pomeroy, eko-arkitekt med säte i Singapore, i samarbete med Arkitektgruppen i Gävle AB. Konstellationen vann den upphandling där flera arkitekter lämnade anbud och där en jury i början av året utsåg det vinnande förslaget.

– Vi ville ha någon som kunde tänka utanför boxen, som hade en vana att skapa miljöer för umgänge inne i fastigheten och som kan ta vara på det gröna i stadsmiljön. Jason Pomeroy är en känd visionär som jobbar i städer där man är tvungen att integrera grönska och möjlighet till både gemenskap och odling i de hus man designar. Han har dessutom alltid ett fokus på hållbarhetens tre ben, säger Lars Bergmark, affärsutvecklare på Gavlegårdarna.

– Samarbetet med Arkitektgruppen har gett oss en bra kombination av de lokala och internationella perspektiven, fortsätter han.

Gavlegårdarnas båda hus får fasader i trä som kommer att åldras naturligt med tiden. Taken blir gröna och har solceller, men grönskan tar också plats på fasaderna genom de vinterträdgårdar som hör till de flesta lägenheter.

– Trä är ett hållbart material som binder koldioxid men som också neutraliserar utsläpp från andra byggmaterial. Även de gröna balkongerna bidrar till att binda koldioxid och är en del i vårt tankesätt kring hållbarhet, säger Lars Bergmark.

Husen har flera smarta miljölösningar som tar tillvara både överskottsvärme och solenergi. Sopnedkasten för rest- och matavfall är direktkopplade till en sopsug som töms en gång per vecka.

– Vi ställde höga hållbarhetskrav på de byggherrar som ville in på området. Nu ska vi självklart föregå med gott exempel och våga göra något nytt i Gävle, fortsätter Lars Bergmark.

Jason Pomeroy, som till vardags oftast arbetar i tropiska klimat, har med uppdraget i Sverige tvingats tänka helt om.

– Att designa ett boende för Godisfabriken är en fantastisk möjlighet för mig som arkitekt. Jag, som är van att hitta lösningar för att hålla värmen ”ute”, får nu istället en utmaning i att behålla värmen i lägenheterna, säger han och fortsätter: Därför är jag både glad och stolt över att vi har lyckats utmana den förutfattade mening som säger att man i Sverige bara kan nyttja sin balkong under några få månader om året. Här har vi skapat flexibla vinterträdgårdar som går att anpassa efter fyra årstider och som kan användas på olika sätt, hela året.

Jason Pomeroy har också ett särskilt förhållande till den plats där han nu sätter sitt avtryck.

– Jag växte upp i London och varje gång jag blev förkyld fick jag en ask Läkerol av min mamma. Efter så här många år är det nästan rörande att jag nu får ge mitt tack genom att designa något som förhoppningsvis harmonierar med områdets miljö och själ, säger han.

Byggstarten för Gavlegårdarnas hus är planerad till det andra kvartalet år 2020. Första inflyttning beräknas kunna ske under sista delen av år 2022.

– Jag hoppas att människor som lockas av de visioner vi har för området börjar fundera på sin boendesituation redan nu, säger Cathrine Holgersson.

– Vi har aldrig fått så många frågor kring ett projekt, både från hyresgäster och kommersiella aktörer. Det står helt klart att vi har alla möjligheter att göra det vi vill – skapa en stadsdel där alla kan känna sig hemma.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>