Tvätta utan tvättmedel – funkar det verkligen?
Hem MILJÖ Tvätta utan tvättmedel – funkar det verkligen?

Tvätta utan tvättmedel – funkar det verkligen?

Publicerat av: Redaktionen

Om några veckor inviger vi på LKF vår första tvättmedelsfria tvättstuga, ett pilotprojekt och en del av vårt hållbarhetsarbete, där vi vill testa och utvärdera en hållbar tvättmetod tillsammans med våra hyresgäster.

För att visa att det verkligen fungerar att tvätta utan tvättmedel tog vi med oss några av våra hyresgäster på provtvätt till företaget SWATAB som levererar tvättsystemet.

Tvätta utan tvättmedel – funkar det verkligen?

En av hyresgästerna hade med sig en vit handduk med härligt intorkade chokladfläckar som åkte in i tvättmaskinen. Medan tvättmaskinen jobbade ställde våra, kanske lite tvivlande men väldigt nyfikna, hyresgäster många både praktiska och tekniska frågor till Anders Rafstedt och Mats Marklund på SWATAB. Efter en dryg halvtimme var det dags att öppna tvättmaskinen och en fin och ren handduk plockades ut.

Fakta om tvättmetoden

Kranvattnet filtreras i flera steg innan det pumpas in i tvättmaskinerna. Filtreringen gör vattnet avjoniserat och rensar bort de salter och mineraler som normalt finns kranvatten. Resultatet är ett extremt rent och avjoniserat vatten.

När vattnet kommer i kontakt med textilierna i tvättmaskinen lossnar smutsen från fibrerna i tyget. Dessa oönskade partiklar transporteras bort med sköljvattnet och lämnar tyget rent och fritt från kemikalier. Tyget förblir mjukt och doftfritt utan sköljmedel. Inga salter och mineraler i vattnet ger kortare torktider och då sparar vi energi och minskar slitaget på torktumlaren.

Att tvätta utan tvätt- och sköljmedel ger också minskade utsläpp av kemikalier i våra vattendrag. Risken för allergier minskar när kläderna inte innehåller rester av tvätt- och sköljmedel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>