Hem NYHETER Unik utbildning skapar effektiv och hållbar samhällsnytta

Unik utbildning skapar effektiv och hållbar samhällsnytta

Publicerat av: Redaktionen
Unik utbildning skapar effektiv och hållbar samhällsnytta 2

Erik Alenius

Nu kan Sobona och Bild & Runsten Financial Learning erbjuda en spännande utbildning i kommunföretagsekonomi.

Kommunföretagsekonomi är en utbildning som Bild & Runsten Financial Learning har skräddarsytt i samarbete med Sobona. Syftet är att hjälpa beslutsfattare på olika nivåer att förbättra sina ekonomikunskaper med utgångspunkt från kommunföretagens speciella mål och förutsättningar. Utbildningen vänder sig till chefer, ledare och förtroendevalda på kommunala företag och kommunalförbund inom alla 12 branscher för samhällsnyttiga tjänster.

– Ekonomi handlar om förmågan att hushålla med resurser, helt enkelt att göra mer med mindre. För kommunala företag är det ett lagkrav och en ständig utmaning, inte minst nu när vi ser att behoven av samhällsnyttiga tjänster ökar snabbare än tillgängliga resurser. Utbildningen kommunföretagsekonomi har vi utvecklat för att på ett konkret sätt hjälpa beslutsfattare i kommunala företag att bli bättre på ekonomi med utgångspunkt från de speciella förutsättningar som finns i deras egna verksamheter. Syftet är att skapa samhällsnytta mer effektivt och hållbart, berättar Erik Alenius, utbildningsledare.

Varför ska man gå den här utbildningen?

– För att man vill skapa samhällsnytta mer effektivt och hållbart. Det kan låta som stora ord men det blir resultatet av ett ökat lärande om hur de ekonomiska verktyg som används för att hantera olika utmaningar i kommunala företag faktiskt fungerar och inte fungerar. Vi vet att behovet av ett sådant lärande är stort. Det handlar framförallt om att bli bättre på att sätta ett värde på samhällsnyttan som skapas, vad det verkligen kostar att leverera den och hur man kan avgöra om olika typer av investeringar är tillräckligt bra.

Vad hoppas du att deltagna ska få med sig efter de har gått utbildningen?

– Konkreta verktyg som gör att man kan fatta bättre beslut i sin egen verksamhet. Och med bättre beslut menar jag beslut som leder till att samhällsnytta skapas mer effektivt och hållbart. Jag vill också att deltagarna ska känna att ekonomi, om det används på rätt sätt, är ett fantastiskt verktyg för att förstå och lösa de speciella utmaningar som finns i kommunala företag, säger Erik Alenius.

Sista frågan, Hur gör ni ekonomi kul?

– Haha, det är en bra fråga. Genom att överträffa lågt ställda förväntningar på hur kul det kan bli. Skämt åsido, ekonomi är ju inte särskilt kul för de flesta tills man förstår hur ekonomi kan användas för att bli bättre på det som är det viktiga, nämligen verksamheten. Då brukar det bli riktigt spännande och kul med ekonomi, även för de som upplever ekonomi som ett nödvändigt ont. Det är i alla fall den erfarenheten vi har efter att ha jobbat med att skräddarsy ekonomiutbildningar i många år, avslutar Erik Alenius.

Läs mer och anmäl dig här

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>