Hem INFRASTRUKTUR Utbyggnaden till Bromma i mål

Utbyggnaden till Bromma i mål

Publicerat av: Redaktionen
Utbyggnaden till Bromma i mål 2

Inga utmaningar har kunnat hindra oss – nu är ledningen inkopplad som gör det möjligt för fastighetsägare i Bromma att ansluta sig till vår förnybara fjärrkyla. NCC:s Hangar 5 är först ut. (Foto: NCC)

För drygt ett år sedan startade det utmanande projektet att bygga ut förnybar kyla till Bromma. Totalt 2,1 km lång blev ledningen som nu gör det möjligt för fastighetsägare i Bromma att ansluta sig till vår fjärrkyla.

I god tid innan sommarvärmen kommer har vi gått i mål med ett projekt som definitivt är en milstolpe i Norrenergis historia. Sedan många år levererar vi förnybar fjärrkyla i Solna och Sundbyberg. Nu får även kontor, handel och industri i Bromma möjlighet att ansluta sig. Den nya ledningen sträcker sig från Solnaverket via Bällstaviken, Norrbyvägen och Ranhammarsvägen fram till Bromma Blocks-området.

Ökad efterfrågan på fjärrkyla

– Vi har haft en stor efterfrågan på vår kyla de senaste åren, säger Mattias Tellrud, chef för marknadsutveckling på Norrenergi. Anledningarna är bland annat varmare somrar och högre krav på rätt inomhustemperatur för en bättre arbetsmiljö. Det känns otroligt roligt att vi nu kan svalka fastigheter även i Bromma, där NCC:s Hangar 5 är först ut.

Utbyggnaden till Bromma i mål 3

Mattias Tellrud, chef för marknadsutveckling

Flera fördelar

Även serverhallar och många andra verksamheter som är känsliga för värme, har ett stort behov av kylning och fördelarna med fjärrkyla är flera. Det går åt mindre energi att producera kyla i en stor, miljöanpassad anläggning som använder frikyla och spillkyla, jämfört med att ha många små kylanläggningar. Fjärrkyla använder också en mindre mängd köldmedier som bidrar till växthuseffekten.

Kunder i Bromma har nu möjlighet att få både streamad kyla och värme från Norrenergi. Vår miljömärkta fjärrvärme är sedan tidigare utbyggd till Bromma och värmer bland annat Bromma flygplats.

Komplext projekt färdigt enligt tidplan

– Att ta sig över Bällstaviken och Ulvsundavägen var två stora utmaningar i projektet, säger Niklas Johansson, projektchef på Norrenergi. Med tanke på projektets komplexitet är jag förstås glad och stolt att vi nu går i mål enligt tidplan. En stor eloge till alla inblandade i projektet som gjort ett mycket bra och säkert jobb under en tid som varit utmanande med tanke på pandemin.

Utbyggnaden till Bromma i mål 4

Niklas Johansson, projektchef

Norrenergi var tidigt ute när det gäller fjärrkyla, redan 1995 började vi producera och sälja kyla och sedan dess har nätet vuxit allt eftersom efterfrågan ökar. Idag är vårt fjärrkylnät drygt fyra mil långt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>