Vagabond Shoemakers satsar på cirkulärt hållbarhetsarbete
Hem LIVSSTIL Vagabond Shoemakers satsar på cirkulärt hållbarhetsarbete

Vagabond Shoemakers satsar på cirkulärt hållbarhetsarbete

Publicerat av: Redaktionen

I dagarna presenterade det svenska skomodeföretaget Vagabond Shoemakers sin hållbarhetsrapport för 2018 där det viktiga cirkulära hållbarhetsarbetet där det täta samarbetet med kunder och konsumenter fått extra stort fokus.

Vagabond Shoemakers satsar på cirkulärt hållbarhetsarbeteSedan Vagabond Shoemakers grundades för 25 år sedan har en hållbar affärsmodell som baserats på kvalitet och ett aktivt ansvarstagande varit grundläggande.

“Vi tänker långsiktighet från första skiss i ateljén till din färdiga sko i butiken. Alla beslut vad gäller design, produktion och material sker på vårt huvudkontor i Varberg och det ger oss de bästa förutsättningarna att kunna påverka den hållbara processen”, säger Marie Nilsson Peterzén, kreativ chef och vice VD.

Rapporten lyfter fram fem fokusområden där huvudspåret är övergången till hållbara material som kromfritt garvat skinn*, ekologisk GOTS-certifierad bomull samt Tencel som har en kraftigt reducerad energiåtgång i jämförelse med bomull.

Ett annat viktigt område i det cirkulära hållbarhetsarbetet är samarbetet med återförsäljare och konsument genom dialog kring eftertänksamhet om hur och vad man konsumerar. En stor del av detta är det egna hållbarhetsinitiativet Shoe Bring Back som uppmanar konsumenter till att lämna in färdiganvända skor, som de annars tänkt slänga, till butiker där Shoe Bring Back-servicen finns tillgänglig**. Dessa skor tas om hand i ett samarbete med en tysk aktör som jobbar med systematiskt återbruk och återvinning.

Från lanseringen 2016 till 2018 hade Shoe Bring Back-initiativet samlat in cirka två ton skor. För 2019 öppnar man upp dialogen även med sina återförsäljare världen över.

“Vi har fått ett väldigt bra gensvar på vårt Shoe Bring Back-initiativ. Däremot har vi i dag inte tillräckligt många konceptbutiker där vi erbjuder servicen, vi behöver därför ha fler med oss på tåget och vill sätta frågan om återbruk och återvinning i centrum samtidigt som fortsätter diskutera frågan med samtliga återförsäljare där våra produkter säljs”, säger Ulrika Simonsson, hållbarhetschef på Vagabond Shoemakers. “Vårt mål är att köpa tillbaka återvunna material från Shoe Bring Back-intitiativet för att använda i produktionen och på så vis bli mer cirkulära”.

Shoe Bring Back-servicen finns tillgänglig i Vagabonds egna butiker i Stockholm och Göteborg. Hållbarhetsrapporten för 2018 i sin helhet går att läsa på vagabond.com.

*Istället för kromgarvat används syntetiskt eller vegetabiliskt garvat skinn, vilket reducerar risken för allergier
**7% av Vagabond Shoemakers totala volymer går via egna fysiska butiker där man även kan använda Shoe Bring Back-servicen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>