Vi skapar hållbara transporter
Hem TRANSPORT Vi skapar hållbara transporter

Vi skapar hållbara transporter

Publicerat av: Redaktionen

Tågföretagen skapar hållbara transporter.

Vi skapar hållbara transporter

Det är Tågföretagens antagna vision efter styrelsebeslut i måndags, som även innefattar en prioritering av verksamhetens inriktning det närmaste året.

Grön återstart efter pandemin, den nationella infrastrukturplaneringen och samverkan i branschen står fortsatt i centrum för branscharbetet. I syfte att stärka upp samverkan för bättre kvalitet och planering beslutade styrelsen också om uppstart av en ny fokusgrupp för ”Trafik & Planering”.

Om det är någon gång man ska bli orolig för om vi ska klara klimatmålen så är det efter Klimatpolitiska rådets årsrapport 2021 som släpptes igår. Utöver risken för att vi inte klarar de satta klimatmålen kritiserar rådet framför allt bristen på samordning av pandemistödpaket och klimatpolitiken. Rådet konstaterar att regeringens politik inte räcker för att Sveriges utsläpp ska vara nere på noll år 2045. Bara tio procent av återhämtningspolitiken under pandemin bidrar till att nå klimatmålen. Läs mer i en separat artikel

Årsrapporten från det tvärvetenskapliga expertorganet är konkret när det gäller nationell infrastrukturplanering och Trafikverkets inriktningsunderlag från oktober 2020 har hamnat under lupp. Klimatpolitiska rådet är oroat över att ännu en planeringsperiod riskerar att förflyta utan att transportplaneringen på något påtagligt sätt förändras utifrån det klimatpolitiska ramverket. Man anser att regeringen behöver göra ett omtag, dels vad gäller det föreliggande inriktningsunderlaget, dels för att förändra den nuvarande processen för infrastrukturplanering till en mer integrerad transportplanering. Rekommendationen från Klimatpolitiska rådet till regeringen blir att se till att den nationella planen för transportinfrastruktur bidrar till ett mer transporteffektivt samhälle inom klimatmålens ramar. I sammanhanget noterar vi att regeringen nu lämnat uppdrag till Trafikanalys att ta fram underlag om transportområdet inför den kommande klimatpolitiska handlingsplanen.

Till stöd för rätt beslut i den långsiktiga infrastrukturplaneringen replikerade företrädare för Tågföretagen i Dagens Industri om behovet av översyn av det samhällsekonomiska kalkylsystemet. Vi passade också på att lägga ut vår vision samt debattera ett antal principinvändningar om utbyggnaden av nya stambanor på DN Debatt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>