Hem TRANSPORT Volkswagen förvandlar julgranar till el åt Sveriges elbilar

Volkswagen förvandlar julgranar till el åt Sveriges elbilar

Publicerat av: Redaktionen

Volkswagen förvandlar julgranar till el åt Sveriges elbilar 3

Den 19-20 januari kommer Kristin Kaspersen, Martin Stenmarck och Anders Öfvergård hämta privatpersoners julgranar i Volkswagens nya elbilsmodell ID.4. Granarna förvandlas sedan till el och fjärrvärme och syftet är att få fler människor att välja eldrift nästa gång de köper bil.

– Volkswagen vill bidra till en hållbar mobilitet och ge fler människor möjlighet att välja eldrift när de köper ny bil. Om några år kommer nästan alla bilar som Volkswagen säljer att vara laddbara. Vi vill informera svenskar om fördelarna med elbilar för att snabba på den gröna omställningen, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

Under första kvartalet lanserar Volkswagen sin nya eldrivna SUV ID.4. Modellen har en räckvidd på upp till 52 mil, har takreling och dragkrok som standard och kan senare även beställas med fyrhjulsdrift. För att öka intresset för elbilar erbjuder nu Volkswagen invånare i Storstockholm att hämta deras julgranar med en ID.4 med släpvagn.

– Fossilfrihet i hela kedjan är viktig när fordonsindustrin nu elektrifieras. Julgranarna är ett symboliskt bidrag i omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Sten Forsberg.

Artisten Martin Stenmarck och programledarna Anders Öfvergård och Kristin Kaspersen kommer att hämta granar hos personer som anmält intresse till Volkswagen. Granarna levereras till miljöföretaget Ragn-Sells, som krossar dem till flis och fraktar dem vidare till olika värmeverk där de blir till el och fjärrvärme.

Initiativet går under namnet ”Grön fortsättning”. Den som vill få sin gran hämtad betalar 100 kronor och pengarna går oavkortat till Barnens rätt i samhället, Bris. Volkswagen dubblar beloppet och skänker 200 kronor till Bris för varje gran. Intresseanmälningar för att få sin gran hämtad görs på www.grönfortsättning.se.

Korta fakta om ID.4

  • Räckvidd: Upp till 52 mil (WLTP)
  • Utrustning: Dragkrok, som tillåter en maximal släpvagnsvikt på upp till 1 000 kg, och takreling är standard. Senare under 2021 kommer ID.4 att erbjudas med fyrhjulsdrift.
  • Två versioner: Från start erbjuds ID.4 i de två lanseringsverisonerna ID.4 1st och ID.4 1st Max. De går nu att beställa.
  • Pris: Från 514 900 kronor (ID.4 1st) respektive från 614 900 (ID.4 1st Max), innan avdrag för klimatbonusen på 60 000 kronor (förväntas höjas till 70 000 kronor under 2021)

Fakta om initiativet Grön fortsättning
Den som vill ha sin gran upphämtad kan anmäla intresse på www.grönfortsättning.se. Initiativet vänder sig till privatpersoner i Storstockholm. Det kostar 100 kronor och pengarna går oavkortat till Bris. Volkswagen dubblar beloppet och skänker 200 kronor till Bris för varje gran.

Om julgranar
Varje år köper svenskarna cirka 3,2 miljoner julgranar. Vintern 2018/2019 blev stockholmarnas uttjänta julgranar till knappt 1 000 kubikmeter flis. Flis är en vanlig restprodukt i värmeverk och kraftvärmeverk som producerar el och fjärrvärme.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>