Hem TEKNIK Volvo Cars uppgraderar fabriken i Olofström med automationssystem från Schneider Electric

Volvo Cars uppgraderar fabriken i Olofström med automationssystem från Schneider Electric

Publicerat av: Redaktionen

År 2018 vann Schneider Electric upphandlingen om installation av ett nytt SCADA-system i Volvo Cars fabrik i Olofström. Arbetet påbörjades 2019 och ett drygt år senare är gamla databaser och servrar utbytta och produktionsmiljön kan överblickas och styras på distans. Två delprojekt är slutförda i en satsning som tack vare god planering och ett prestigelöst samarbete har kunnat genomföras utan påverkan på produktionen.

Volvo Cars uppgraderar fabriken i Olofström med automationssystem från Schneider Electric

Att förbereda insatserna och inte ta några onödiga risker är ett av våra viktigaste krav. Det har fungerat långt över min förväntan och detta trots att vi har en mycket stor och komplicerad anläggning i vår Volvo-fabrik i Olofström, säger Ove Jösok, projektledare för SCADA-projeket på Volvo Cars.

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) är ett system för övervakning och styrning av processer. Det SCADA-system Schneider Electric har installerat hos Volvo Cars, EcoStruxure™ Building Operation, bygger på en IoT-plattform som är öppen, säker och skalbar. IT-utvecklingen underlättas eftersom alla databaser är nya och de gamla servrarna har kunnat stängas ner, samt att det nya systemet är gjort för att underlätta uppgradering framåt. Tack vare en cybersäker uppkoppling öppnas möjligheten till styrning och övervakning från vilken uppkopplad enhet som helst, där en enkel överblick ger snabba svar på vad som händer i anläggningen i realtid.

Projektet inleddes där behovet var som störst – med de äldsta systemen. Samtidigt gjordes en grundlig inventering av hela fabriken, med kundens behov i fokus. Sådant som inte användes eller behövdes är utrensat och nya funktioner – som integrerade aggregat och Modbus-funktioner som tillgängliggör aktuella avläsningar – har lagts till. Fokus har legat på ventilation och värme, men även processtyrning som tryckluft och kylvatten regleras nu på ett smartare sätt.

– Ett krav var att leverantören av vårt SCADA-system måste förstå den funktion som styruppgiften kräver. Det räcker inte med att ”bara” kunna sina egna produkter. Jag eftersträvar också en långsiktig relation för att säkerställa framtida uppgraderingar av både mjukvara och hårdvara. Schneider Electric har uppvisat den efterfrågade kompetensen i både utförande och projektstyrning och jag känner mig trygg med vårt val, säger Ove Jösok.

Prestigelöshet en framgångsfaktor

De första etapperna har gått över förväntan, sett till påverkan på produktionen.

– Det är en väldigt komplex verksamhet som vi har haft i uppdrag att modernisera med minsta möjliga påverkan på den produktion som sker här. Vi har haft ett fantastiskt bra samarbete både med Volvo Cars och deras serviceorganisation Veolia, som har ovärderlig anläggningskunskap. En viktig framgångsfaktor har varit det prestigelösa samarbetet där alla tänkbara hinder och problem har diskuterats helt öppet, säger Mats Wasteby, tekniskt ansvarig från Schneider Electric.

Utöver Mats Wasteby har Viktor Forsberg, Jesper Szymanski och Victor Simonsson från Schneider Electric arbetat med implementeringen av EcoStruxure Building Operation.

Parallellt med SCADA-projektet har ytterligare ett samarbetsprojekt mellan Volvo Cars och Schneider Electric påbörjats, där energivärden ska samlas in från anläggningen.

Läs mer

Här hittar du mer information om EcoStruxure Building Operation

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>