Hem OPINION Så försöker svenskarna minska sitt klimatavtryck

Så försöker svenskarna minska sitt klimatavtryck

Publicerat av: Redaktionen

Nästan två av tre svenskar, 64 procent, tycker att klimatförändringarna är den miljöfråga som är mest akut i dag. För att bidra till ett minskat klimatavtryck i sin vardag är svenskarna mest villiga att källsortera, spara el hemma och gå och cykla mer. Det visar Orklas Hållbarhetsbarometer, som kartlägger svenskarnas syn på hållbart vardagsliv.Så försöker svenskarna minska sitt klimatavtryck

– Det måste vara lätt att göra rätt som privatperson. Att sluta äga bil kanske inte alla har möjlighet till, men de flesta av oss kan exempelvis källsortera och äta lite mindre kött. Vi måste också kunna lita på att de företag vi köper varor och tjänster av gör sitt för att de produkterna ska vara så klimatsmarta som möjligt, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.

Det vanligaste svenskarna är beredda att göra för att minska sitt klimatavtryck är att källsortera. Det är två av tre svenskar, 67 procent, beredda att göra, följt av att spara energi i hemmet och att gå och cykla mer. Andelen svenskar som källsorterar är dock ännu högre. Hela 79 procent av svenskarna uppger att de redan idag källsorterar i mycket eller ganska hög utsträckning.

Fyra av tio svenskar, 41 procent är villiga att konsumera mindre i allmänhet och nästan lika många, 39 procent, är beredda att flyga mindre för att minska sitt klimatavtryck. Ännu färre, 37 procent, är villiga att äta mindre kött för att minska sitt klimatavtryck. Det hamnar på sjunde plats i listan över vad svenska är villiga att göra för att minska sitt klimatavtryck i vardagen.

– Det är väldigt bra att så många svenskar är beredda att bidra i sin vardag för att minska sina klimatutsläpp. Samtidigt står det vi äter för en tredjedel av hushållens klimatavtryck, så att äta mer växtbaserat är det enklaste och mest effektiva sättet att minska sitt klimatavtryck, säger Cecilia Gannedahl.


Om Orklas Hållbarhetsbarometer:
Hållbarhetsbarometern kartlägger svenskarnas syn på hållbart vardagsliv och har nu genomförts för andra året i rad. Orklas Hållbarhetsbarometer bygger på en webbaserad kvantitativ studie, som genomfördes av Ipsos på uppdrag av företaget Orkla under oktober 2020. Underlaget består av 1 000 svenska respondenter som motsvarar ett representativt urval med hänsyn till kön, ålder och region. Samtliga respondenter över 18 år. Samma undersökning har även genomförts i Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen.

Frågan som ställts är ”Vilka personliga handlingar är du villig att vidta för att minska ditt eget klimatavtryck i vardagen?” (Flerval möjligt)

 • Källsortera: 67 %
 • Spara energi i hemmet: 56 %
 • Gå eller cykla mer: 50 %
 • Köpa klimatvänliga produkter och tjänster: 48 %
 • Minska min konsumtion i allmänhet: 41 %
 • Flyga mindre: 39 %
 • Äta mindre kött: 37 %
 • Resa kommunalt oftare: 29 %
 • Köra en elbil: 23 %
 • Inte äga en bil: 17 %
 • Annat: 2 %
 • Ingenting: 4 %

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>