Zayed Sustainability Prize har mottagit över 4,500 ansökningar från 152 länder till 2023 års prisutdelning
Hem MILJÖ Zayed Sustainability Prize, ett av världens ledande hållbarhetspriser har mottagit över 4,500 ansökningar från 152 länder till 2023 års prisutdelning

Zayed Sustainability Prize, ett av världens ledande hållbarhetspriser har mottagit över 4,500 ansökningar från 152 länder till 2023 års prisutdelning

Publicerat av: Redaktionen

Högt söktryck i kategorierna livsmedel och hälsa visar behovet för mer hållbara lösningar som svar på de ökande globala utmaningarna klimatförändringarna innebär.

Efter en ansökningsperiod på fyra månader har Zayed Sustainability Prize, ett av världens ledande hållbarhetspriser med en total prissumma på nästan 30 miljoner kronor, stängt för nya ansökningar inför 2023 års utdelning.

Totalt inkom över 4,500 ansökningar i de fem olika kategorierna; hälsa, livsmedel, energi, vatten och det globala skolpriset. Ansökningarna har inkommit från 152 olika länder, vilket är rekord i prisets historia. Bland ansökningarna återfinns flera svenska företag. Vinnarna tillkännages den 16 januari 2023 i en ceremoni under Abu Dhabi Sustainability Week.

Totalt har ansökningarna ökat med 13 procent jämfört med förra året. De som tävlar om att vinna cirka sex miljoner kronor per kategori är små och mellanstora företag, ideella organisationer och skolor. Zayed Sustainability Prize har även kunnat se en ökad mångfald av ideer bland ansökningarna, vilket visar hur klimatförändringarna påverkar alla länder på alla kontinenter och belyser en ökad medvetenhet om vikten av akuta insatser för att kunna nå det globala netto noll-målet för utsläpp mot mitten av seklet.

De länder med flest antal sökande var Kenya, Indien, Kina, Egypten, Brasilien och USA. Genom att motta ansökningar från en bred skara länder och områden kan Zayed Sustainability Prize öka genomslagskraften i sitt mål att leverera effektiva, innovativa och inspirerande hållbara lösningar världen om.

Zayed Sustainability Prize har mottagit över 4,500 ansökningar från 152 länder till 2023 års prisutdelningFlest ansökningar inkom i kategorierna Mat (1,426) och Hälsa (1,426) följt av Energi (736) och Vatten (601), medan det globala skolpriset tog emot 829 ansökningar.

Nu följer en process där alla ansökningar gås igenom av en extern forsknings- och analysfirma. En urvalskommité bestående av globalt framstående industriexperter kommer sedan bedöma alla kvalificerade ansökningar och sammanställa en shortlist med kandidater. Den tredje och sista fasen sker i oktober då juryn sammanträder för att enhälligt välja vinnarna i varje kategori.

Sedan priset lanserades 2008 har det förändrat livet för mer än 370 miljoner människor världen över. Totalt delas årligen 3 miljoner dollar ut, där varje vinnare i kategorierna hälsa, livsmedel, energi och vatten mottar 600 000 dollar för att kunna utöka och förbättra sin hållbara lösning. Det globala skolpriset har sex vinnare årligen, som representerar sex världsdelar, där varje vinnare plockar hem upp till 100 000 dollar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>