​​Zoégas nominerade till svenska LEAN-priset
Hem MILJÖ ​​Zoégas nominerade till svenska LEAN-priset

​​Zoégas nominerade till svenska LEAN-priset

Publicerat av: Redaktionen

Zoégas ökade säkerheten och minskade klimatpåverkan med Lean.

Zoégas, som är ett av Nestlés varumärken, har som en av tre kandidater nominerats till svenska Lean-priset 2019.

Priset delas ut till företag som lyckats med att ständigt förbättras.

​​Zoégas nominerade till svenska LEAN-priset

Zoégas ökade säkerheten och minskade miljöpåverkan med hjälp av Lean

– Man lyckas bara om alla i organisationen är med. Hela vår organisation andas Lean och alla har ett driv, en nyfikenhet och känner att de själva styr över sina arbetuppgifter. Därför når vi resultat, säger Andreas Wendel, chef på Zoégas fabrik i Helsingborg.

Grunden i allt arbete med Lean är kundnytta och kundfokus. Genom att hela tiden utvärdera vad kunden behöver och hela tiden göra små och stora förbättringar har Zoégas förbättrat verksamheten på många sätt. Förbättringsarbetet inleddes år 2009.

Lean-arbetet har bland annat lett till:

  • Ökad säkerhet. Inga olyckor som lett till sjukfrånvaro har inträffat på fabriken på över sju år. Bland annat tack vare nytt tankesätt där alla tar ansvar.
  • Minskad klimat- och miljöpåverkan. Fabriken har minimerat koldioxidutsläppen sedan man övergått till biogas. Zoégas har inte heller något avfall till deponi.
  • Städtiden har minskat med 75 procent, med bibehållet eller förbättrat resultat. Genom ECRS-metoden. Eliminate, combine, Reude och Simplify. Totalt har 2500 förbättringar gjorts på pilotlinjen.
  • Oplanderade stopp minskade med 32 procent under år 2018. Till följd av strukturerat tankesätt med standarder, problemlösning och måltal.
  • Tack vare att produktionen nu är så pålitlig kan direktleverans erbjudas till kunderna. Samtidigt har man kunnat eliminera 40 procent av interna kontroller med bibehållet kvalitetsresultat. Detta har frigjort hundratals mantimmar till forsatt förbättringsarbete.

Så här gjorde Zoégas för att lyckas:

  1. SHE-arbetet med fokus på säkerhet, hälsa och miljö, är en viktig del i förbättringsarbetet. Genom att bry sig om varandra ökar både säkerheten och lusten att förbättra.
  2. Ge personalen förtroendet att de kan göra det som krävs och ge samtidigt stöd, utbildning och coachning.
  3. Tankesätt: Vilka problem har vi och vilka verktyg behöver vi för att lösa dem?
  4. Fokus: Vi fokuserade på de största förlusterna istället för att försöka lösa allt på en gång. Alla involverades.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>