​Matavfallspåsen flyttar in i butiken
Hem HÅLLBAR UTVECKLING ​Matavfallspåsen flyttar in i butiken

​Matavfallspåsen flyttar in i butiken

Publicerat av: Redaktionen

​Matavfallspåsen flyttar in i butiken

Nu testar Maxi Ica stormarknad Hässleholm och Hässleholm Miljö, i ett gemensamt pilotprojekt, att ersätta de små plastpåsarna, i butikens frukt- och gröntavdelning, med matavfallspåsar.

Kunder kan bära hem frukten i påsen som därefter kan användas som matavfallspåse i hushållet. På så sätt används påsen flera gånger och plastförbrukningen kan minska.

– Vi är alltid intresserade av miljösmarta förändringar och det här är verkligen ett spännande koncept, säger Anton Henryson på Hässleholm Miljö.

Under tre månader kommer Maxi i Hässleholm prova på att byta ut alla de små plastpåsarna i frukt- och gröntavdelningen mot de matavfallspåsar som används för att sortera ut matavfall i kommunen.

– Vi tycker det är jättekul att vara först ut med detta. Vi strävar hela tiden efter att förbättra vårt hållbarhetsarbete och kunderna blir mer och mer miljömedvetna, det känns som goda förutsättningar för ett lyckat projekt, säger Emil Andersson på Maxi i Hässleholm.

Bakgrunden är ett projekt som Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation i avfallsfrågor, genomförde tillsammans med Hudiksvalls kommun. Ett gott utfall resulterade i att projektet utsågs till årets cirkulära initiativ på Återvinningsgalan 2020 och att flera andra butiker och kommuner testat samma koncept.

– Projektet har funnits på vår radar ett tag och när Maxi kontaktade oss för att höra hur vi ställde oss till ett gemensamt försök tyckte vi det var väldigt intressant, säger Anton Henryson på Hässleholm Miljö.

Den stora skillnaden ligger i att använda någonting flera gånger och att därefter kunna återvinna och cirkulera tillsammans med naturen. Påsen, som är gjord av papper, används först som en fruktpåse i butiken, sen som påse för ditt matavfall och så småningom blir det biogas och biogödsel.

– Det är Maxi som köper in och distribuerar påsarna i butiken, vi har varit med och agerat rådgivande. Tanken är så klart att påsarna till slut hamnar i matavfallet och då är det väldigt viktigt att det är rätt sorts påsar som hamnar där, säger Anton Henryson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>