Innovativt pumpkraftverk för energilagring i gruvmiljö får stöd
Hem ENERGI Innovativt pumpkraftverk för energilagring i gruvmiljö får stöd

Innovativt pumpkraftverk för energilagring i gruvmiljö får stöd

Publicerat av: Redaktionen

Innovativt pumpkraftverk för energilagring i gruvmiljö får stöd

Energimyndigheten har beslutat att ge nästan 13,4 miljoner kronor i stöd till ett demonstrationsprojekt för pumpkraft i nedlagda gruvor. Projektet, som blir ett av de första i sitt slag i världen, kan ge kostnadseffektiv energilagring genom att utnyttja befintlig infrastruktur i gamla gruvmiljöer.

Projektet kommer att bygga en pilotanläggning för pumpkraft i gruvmiljö, och där validera och demonstrera konceptet för energilagring som kallas Underground Pumped Hydro Storage (UPHS). Målet är att utveckla ett standardkoncept som kan användas för konstruktion av framtida fullskaliga anläggningar. Pilotanläggningen kommer att ha en kapacitet på 2 MW, och planeras att tillhandahålla en maximal frekvensreglering av 2 000 MWh energi/år.

– Vi ser ett ökat behov av energilagerlösningar framöver, och olika typer av tekniker behövs för att kunna hantera olika tidsperspektiv. Projektet vi nu ger stöd är ett innovativt och potentiellt kostnadseffektivt sätt att bygga pumpkraftverk på, säger Fredrik Brändström, forskningshandläggare på Energimyndigheten.

Demonstrationen av tekniken kommer att ske på ön Lilla Båtskär på Ålanddär en gruva, som var i drift mellan 1957 och 1959, kommer att återanvändas. Gruvformen är idealisk för ändamålet och uppfyller kraven för den här typen av demonstrationsprojekt. Det förväntade byggnadsarbetet är minimalt.

På platsen finns ett 250 meter djupt schakt, och på bottennivån finns en ca 2 km lång tunnel. Som övre reservoar ska havet användas. Havsvattnet kommer att kanaliseras ner i schaktet genom en turbin till tunneln. Från tunneln kan sedan vattnet pumpas tillbaka upp till havet.

Projektet leds av företaget Pumped Hydro Storage Sweden AB, och projektet kommer att pågå under tre år, med start våren 2020.

– Lokal energiproduktion och lokal lagring är hörnstenar i utvecklingen av ett fossilfritt elsystem. Vi använder beprövad, hållbar teknik till att återanvända befintliga anläggningar i och kring till exempel gruvor. Detta är en cirkulär investering som kan påbörjas nu. Pilotanläggningen är ett viktigt steg till att möjliggöra fullskaliga anläggningar, säger Otto Werneskog, styrelseordförande Pumped Hydro Storage Sweden AB.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>