57 procent av hushållen i Europa har minskat sin energiförbrukning sedan kriget i Ukraina startade
Hem STUDIER 57% av hushållen i Europa har minskat sin energiförbrukning sedan kriget i Ukraina startade

57% av hushållen i Europa har minskat sin energiförbrukning sedan kriget i Ukraina startade

Publicerat av: Redaktionen

De flesta människor använder mindre energi på grund av höga priser, för att minska beroendet av importerad gas från Ryssland samt av miljöskäl.

En ny studie där 15 000 tado-kunder tillfrågade i april 2022 visar att 57 procent av hushållen i Europa använder mindre energi i mars än tidigare år. 66 procent av de som svarat på en enkät säger att denna minskning av energiförbrukningen är för att undvika höga energipriser.

18 procent gör det för att man vill minska beroendet av importerad gas och 16 procent vill spara energi av miljöskäl.

Studien undersökte över 15 000 kunder hos tado i hela Europa och tittade på energibesparingar samt om de senaste händelserna hade påverkat människors personliga energiförbrukning.

Sedan kriget bröt ut i Ukraina har många regeringar, företag och hushåll letat efter sätt att minska sitt beroende av importerad energi, särskilt naturgas. Resultaten av detta visar att många i Europa tar energieffektivitet på allvar och nu vidtar åtgärder.

I Sverige är andelen personer som minskat sin energiförbrukning 42 procent enligt undersökningen. 22 procent av deltagarna i undersökningen uppger att man vill spara energi av miljöskäl medan resterande 78 procent uppger att det ligger ekonomiska överväganden bakom minskningen.

I Tyskland importerades 40 procent av gasen som användes 2021 från Ryssland. 27 procent av de tillfrågade i Tyskland vill minska sitt beroende av importerad gas från Ryssland. Detta är den högsta andelen jämfört med andra undersökta europeiska länder. I Storbritannien importeras endast fyra procent av gasen från Ryssland, men marknaden är särskilt känslig för de höga energikostnaderna, där gaspriserna nyligen har stigit med 64 procent för det genomsnittliga brittiska hushållets typiska konsumtion.

57 procent av hushållen i Europa har minskat sin energiförbrukning sedan kriget i Ukraina startade

Enligt EU används 79 procent av den energi som förbrukas i ett hem för uppvärmning och varmvatten, vanligtvis genom gasförbrukning. Detta beroende av gas för uppvärmning i stora delar av Europa kopplar samman de senaste politiska händelserna till ens egna komfortnivå i sitt hem. Resultaten av studien visar att hem över hela Europa reagerar och aktivt försöker minska sin påverkan.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>