Trycket på implementation av 5G-nät är stort. Det handlar om enorma investeringar och stora framtida vinster.
I de stora 5G-satsningar som pågår är det lätt hänt att förbise teknikens potential som möjliggörare för hållbarhet, på flera olika plan.
Det gäller inte minst för att minska elförbrukning, skriver Mari Nilsson Björkman, på SAS Institute.
Aktörer som SK Telecom i Sydkorea, Verizon i USA, BT Group, med flera, gör alla sina egna specialiserade satsningar på 5G. Det handlar om allt från upplevelser under sportevenemang, till VIP-erbjudanden till tillverkande industri. Vi kommer definitivt att få se fler initiativ av olika slag i framtiden.
Tillämpningarna och tekniklösningarna som blir möjliga eller förenklas tack vare 5G är många och väsensskilda. Men det finns en gemensam faktor för i stort sett alla: högre nätverkskapacitet, snabbare dataöverföring och lägre fördröjning möjliggör optimering samt utveckling av nya tjänster i en tidigare aldrig skådad omfattning. Data kan skyfflas snabbare och mellan fler platser, vilket gör att analyserna av dem kan komma till praktisk användning i mycket högre grad.
Och optimering är när man tänker efter grunden för allt hållbarhetsarbete. Det gäller för att minska elförbrukning, anpassa värme och kylning i bostäder, minska svinn i tillverkning, öka livslängden för utrustning genom prediktivt underhåll, och så vidare. Sammantaget ger det ökad hållbarhet för boende, städer, logistik, tillverkande industri, sjukvård. Ja, mer hållbart allting.
För att dra nytta av all potential krävs det att en lång rad beslut blir rätt, på många olika företag och organisationer. Till att börja med handlar det om att göra rätt prioriteringar för utbyggnaden av 5G-näten, så att den utlovade nätverkskapaciteten materialiseras. Kraven på en stor transformering av processer för underhåll och optimering av nätverken kommer att öka exponentiellt.
Kraven ökar på hastighet, bearbetning i realtid och automatisering. Då finns det bara ett alternativ: att börja använda av AI-teknik och dataanalys. Det bör poängteras att AI Inte ska ersätta människan, utan AI ska ses som verktyg och resurs för snabbare och mer välgrundade beslut och processer
Tio år, eller mer, framåt väntar ännu en revolution med potential att ytterligare transformera hållbarhetsarbete. Kvantdatorer ser ut att revolutionera vad som blir möjligt vad gäller beräkningar, vilket ger underlag för ännu bättre optimering och därigenom förbättrat arbete med hållbarhet.
Det kommer inte att räcka med 5G-nät för att förse de tillämpningar som blir möjliga med kvantdatorer med data i tillräcklig omfattning. Men om vi inte lyckas implementera 5G på ett bra sätt så minskar chanserna att lyckas med framtida nätverksteknik. Det kommer i alla fall att ta längre tid att skapa effektiva lösningar.
Som avslutning vill jag referera till ett konkret exempel i dagsläget. Björn Odenhammar, som är chef för nätverk och tjänster på Ericsson i Storbritannien och Irland, berättar att ”Ericsson har sensorer i sin utrustning som genererar data för upp till 34 olika mätvärden som tillgänglighet, spänning, intern och externa temperatur med mera, och med hjälp av AI får sedan teamet automatiserade rekommendationer som gör att det kan optimera underhållsarbetet på bästa sätt. Det minskar energiåtgången med upp till 15 procent. Med tanke på att energin står för upp till 30 procent av den totala kostnaden för ett nätverk, innebär det en rejäl besparing.”
Det innebär också en minskad klimatpåverkan, vilket jag tror att alla är överens om är en viktig del av det nödvändiga hållbarhetsarbete som står i fokus för de flesta företag och regeringar. Enligt World Economic Forum kan digital teknik minska det globala koldioxidutsläppet med hela 15 procent. Det är nästan en tredjedel av de 50 procent som är nödvändiga innan 2030.