Alfa Lavals unika tekniksamarbete bidrar till en modern och miljövänlig vinproduktion
Hem TEKNIK Alfa Lavals unika tekniksamarbete bidrar till en modern och miljövänlig vinproduktion

Alfa Lavals unika tekniksamarbete bidrar till en modern och miljövänlig vinproduktion

Publicerat av: Redaktionen

En ny teknik framtagen av Alfa Laval och italienska JU.CLA.S hjälper vinproducenter att minska sin energi- och vattenförbrukning och samtidigt få klarare viner. En av nyckelkomponenterna i lösningen är Alfa Lavals effektiva Foodec-dekantrar.

Alfa Lavals unika tekniksamarbete bidrar till en modern och miljövänlig vinproduktion

Giancarlo Vason och Alessandro Angilella på en av vingårdarna vintertid

Alfa Laval har tillsammans med JU.CLA.S (Juice Clarification System), dotterbolag till Vason Group som utvecklar specialprodukter till vin- och dryckesindustrin, revolutionerat filtreringsprocessen av viner.

Den innovativa metoden bygger på en kombination av Alfa Lavals hållbara Foodec-dekantrar och Vason Groups teknologi för att bryta ner druvmust med hjälp av enzymer.

Det finns många föredelar med den nya tekniken.

Den ger ett bättre slutresultat i form av klarare viner och dessutom ökad produktion. Från den allra första pressningen får vinproducenterna 65 procent ren must – att jämföra med 50 procent för traditionell teknik – och minskar därmed även mängden restprodukter.

Men tekniken fungerar även utmärkt ur ett miljöperspektiv med sin minimala energi- och vattenförbrukning. Den sparar mer än 90 procent vatten och dekantrarnas robusta kvalitet minskar i sin tur underhållskostnaderna med upp till 50 procent.

Ett samarbete till fördel för en hel industri

Vinindustrin har länge haft långa och komplicerade filtreringsprocesser. Trots övergången från den traditionella pressmetoden till dekanter och- centrifugalsystem var många vinproducenter missnöjda med sina slutresultat.

Det hela ändrades när JU.CLA.S kom i kontakt med Alfa Lavals Foodec-dekantrar. Företagen bestämde sig för att inleda ett samarbete och kombinera sina bästa egenskaper. Med Alfa Lavals dekantrar och Vason Groups expertis har de förändrat och underlättat vinproducenternas arbete.

Det har resulterat i stora framgångar för båda företagen.

Efter att de kommersialiserat sin lösning 2017 används nu kombinationen av Foodec-dekantrar och Vason-flockningsmedel på tre av Italiens mest erkända vingårdar.

Alfa Laval har patent för sin unika dekanterteknik och tillsammans med JU.CLA.S tar de nu nästa steg i att hjälpa stora vinproducenter till en mer effektiv och miljövänlig vinproduktion.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>