Nu lanseras Dells mest hållbara dator någonsin
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Dell Technologies presenterar nu sin mest hållbara dator någonsin

Dell Technologies presenterar nu sin mest hållbara dator någonsin

Publicerat av: Redaktionen

Nu lanseras Dells mest hållbara dator någonsin

Nya Latitude 5000-serien använder i hög grad återvunnet och återvinningsbart material för att minska resursanvändning och bidra till cirkularitet.

Det innebär bland annat 71 procent återvunnet material i locket och användning av plast som annars skulle hamna i haven.

Nya Latitude 5000-serien bygger på de framsteg som Dell gjort i och med det uppmärksammade Concept Luna – där en ambitiös prototyp tagits fram med revolutionerande designidéer för att minska resursanvändningen. Serien är ett viktigt steg i att nå Dells hållbarhetsmål och företaget märker också att kunderna faktiskt lägger allt större vikt vid hållbarhet vid inköp.

Nu lanseras Dells mest hållbara dator någonsin”Vi har som mål att skapa teknik som hjälper till att föra mänskligheten framåt och vill skapa bättre förutsättningar för kommande generationer. Det genomsyrar hur vi utformar och levererar våra produkter med fokus på att minska påverkan, avfall och utsläpp,” säger Rahul Tikoo på Dell Technologies. ”Vår ledarroll inom det cirkulära området innebär att vi ständigt ifrågasätter och tänker om kring varje steg i produkternas livscykel för att skapa ännu mer hållbara produkter framöver.”

Latitude 5000-serien – världens mest innovativa användning av hållbara material

Latitude 5000-serien är Dells mest säljande serie datorer, vilket innebär att de framsteg inom hållbarhet som införs också får stora effekter. I den nya 5000-serien har man ökat användningen av återvunnet och återvinningsbart material genom bland annat:

  • Locket, den näst tyngsta delen på en bärbar dator, är skapat av 71 procent återvunnet och återvinningsbart material, däribland trädbaserad bioplast, återvunnet från pappersindustrin (21%), återvunnen kolfiber (20%) och återvunnen plast (30%).
  • Själva chassit består av återvunnen kolfiber (20%) och har nya bio-gummifötter gjorda av ricinolja (39%), vilket minskar beroendet av petroleumbaserade material.
  • Fläkthuset består till 28 procent av plast som annars skulle riskera att hamna i havet. Den typen av plast har tidigare mest används i förpackningar, men återfinns nu också i själva datorn.
  • För att skydda produkten, använder Lattitude 5000-serien paketering gjord från 100 procent återvunnen eller återvinningsbart material.
  • När det gäller paketering har också pappersalternativ införts för saker som annars förpackats i plastpåsar, exempelvis strömsladdar och bruksanvisningar.
  • Pappersbaserad tejp används också i paketeringen för att minska avfall som annars kommer från användning av plasttejp.
Även i andra serier

Det är inte bara i 5000-serien som havsplast används, utan även i fläkthusen på Precision 3000-serien och i fläkt och fläkthus på Dell OptiPlex Micro och Precision Workstations. Det återfinns också i ryggsäckar och väskor som Dell EcoLoop Pro, där 100 procent av utsidan är gjord av plast som annars skulle hamna i havet. Bio-gummi från ricinolja återfinns också i gummilisterna på Latitude 7430, 7530 samt Precision 3000. De nya förpackningarna används också på alla datorer i Latitude-serien, Precision Mobile Workstations och XPS-serien.

Hållbart material i fler produkter än någonsin tidigare

Under de senaste tio åren har Dell Technologies tagit fram många innovationer kopplat till hållbara material och flera gånger har företaget varit först i branschen. De framstegen har gjort det möjligt för Dell att nu lansera hållbara material i ännu fler produkter.

Förutom att utforma och producera produkter med hållbara material, kan bidraget till den cirkulära ekonomin stärkas genom att produkterna används så länge som möjligt via reparationer, återanvändning och återvinning. Därför har Dell nyligen lanserat ett nytt program med globala återvinningstjänster.

Företaget har också fokuserat på att använda plast som annars skulle hamna i haven, för bland annat paketering av produkterna. Målet är att fånga upp den typen av avfall innan de hamnar i haven och Dell använder numera över ett ton av den typen av plast, i över 5 miljoner återvinningsbara förpackningar.

”Vi förstod tidigt behovet av att arbeta tillsammans med andra för att möta utmaningen med plast som var på väg ut i haven och därför har vi drivit utvecklingen av NextWave Plastics, som är den enda sammanslutningen av globala företag som tillsammans arbetar för att motverka att plast hamnar i haven och bidra till de samhällen som är värst drabbade,” säger Dune Ives, VD på Lonely Whale. ”Dells lanseringar visar på det långsiktiga engagemang som företaget visar när det gäller att motverka de miljoner ton av plast som hamnar i haven varje år.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>