Årets julrapport: Julhandeln väntas skapa 15 000 extra jobb
Hem HÅLLBAR EKONOMI Årets julrapport: Julhandeln väntas skapa 15 000 extra jobb

Årets julrapport: Julhandeln väntas skapa 15 000 extra jobb

Publicerat av: Redaktionen

Butiker som säljer leksaker, böcker, heminredning och elektronik får störst uppsving av julhandeln.

I år väntas svenskarna handla julklappar för totalt 21 miljarder kronor. De som handlar julklappar lägger cirka 3 000 kronor per person på inköpen.

Julen är handelns viktigaste försäljningsperiod. I takt med att försäljningen av julklappar och julmat ökar växer både skatteintäkterna och antalet arbetstillfällen. Svensk Handels julrapport visar att merförsäljningen som sker i samband med julhandeln genererar fem miljarder kronor i extra skatteintäkter och möjliggöra upp till 15 000 extra jobbtillfällen.

– För att hinna ta hand om alla kunder i julruschen är det många handlare som anställer extra personal. Handeln är en viktig jobbskapare och i årets julhandel kommer många unga att få chansen till sitt första jobb. Det är den bästa julklapp en ungdom kan få, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Fler köper klapparna på nätet

Årets julrapport: Julhandeln väntas skapa 15 000 extra jobb

Näthandeln växer och årets julrapport visar att det är nästan lika vanligt att köpa julklapparna på nätet, som att inhandla dem i butiker där kunden bor. Enligt årets julrapport kommer 4 av 10 konsumenter att köpa majoriteten av julklapparna i butiker i närområdet, för fyra år sedan var motsvarande siffra 6 av 10.

– Ett enormt utbud, bekvämlighet och total pristransparens driver tillväxten för näthandeln i snabb takt. Stora delar av e-handeln kommer att ha fullt upp i jul, säger Karin Johansson.

Hållbarhet viktigt när julmaten inhandlas
Nästan varannan kund (48 %) anger att miljö- och hållbarhetsaspekter är viktiga när julmaten ska handlas, motsvarande siffra för julklappsinköpen är 41 procent.

– När allt fler kunder prioriterar hållbarhetsfrågan blir det avgörande för butikernas lönsamhet att erbjuda flera hållbara alternativ. Vi ser också hur många företag i handeln gör före sin kund och inspirerar dem till att göra mer hållbara inköp, säger Karin Johansson.

Vad krävs då för att det ska bli en riktig jul? Vänner och familj, julmat och julpynt är det som är allra viktigast för att skapa den riktiga julstämningen.

Läs Svensk Handels julrapport här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>