Scania satsar nu på grönare IT
Hem TRANSPORT Scania satsar nu på grönare IT

Scania satsar nu på grönare IT

Publicerat av: Redaktionen

Scania har satt upp målet att bli en ledare inom hållbar IT.

Som ett led i det arbetet har ett samarbete med Amazon Web Services (AWS) ingåtts.

Initiativet ska reducera företagets IT-relaterade utsläpp och bygga hållbara IT-lösningar med hjälp av molnet.

För en grönare framtid krävs minskning av utsläpp i alla led i en verksamhet, och IT är inget undantag. Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar och har en rullande kundflotta som består av över 500 000 uppkopplade fordon och som ständigt växer. Kontinuerlig digitalisering av Scanias tjänster ställer högre krav på IT-lösningarna, och även inom detta område vill företaget ta ansvar och visa ledarskap för att minimera påverkan på miljön.

”En miljövänlig och effektiv IT-lösning är inte bara bra för vår planet, utan sänker även kostnader och gynnar vår verksamhet. Vi vill försäkra oss om att vårt företag inte nyttjar mer resurser än vad som är nödvändigt.” säger Jan Andries Oldenkamp, CIO på Scania.

Scania satsar nu på grönare IT

Jan Andries Oldenkamp, CIO på Scania

I samband med ett internt globalt hackathon – ScaniaHack – presenterade en grupp av utvecklare en idé som gick ut på att minimera bolagets IT-relaterade miljöpåverkan. Grundidén byggde på att skapa transparens och att sätta upp greppbara mätetal för hållbarhet, så kallade KPIer, som hela organisationen kan arbeta med.

Nästa steg blev att kontakta AWS som Scania redan samarbetade med kring molntjänster. Tillsammans med lösningsarkitekter från AWS arbetar utvecklarna från Scania nu med att ta fram en bevakningsmekanism där varje led i organisationen kan följa IT-användningen på detaljnivå. Det ska hjälpa dem att snabbt identifiera och åtgärda processer som påverkar miljöavtrycket negativt.

För att spara ytterligare energi arbetar Scanias team även aktivt med att byta till mer energisnåla processorer, till exempel AWS egenutvecklade Graviton2-processorer, för att effektivisera sin energiförbrukning ytterligare. Företaget har också infört hårdare begränsningar för hur länge data får lagras för att reducera digitalt avfall.

”Vi på AWS arbetar tätt med våra kunder för att sätta gemensamma mål att skapa mer än vi konsumerar och göra jorden till en bättre plats. Scanias inställning till hållbar IT, med ett tydligt ledarskap, tydliga nyckeltal som mäter framgång och en företagskultur som strävar efter ökad effektivitet och ständig utveckling är ett utmärkt exempel på det”, säger Manuel Bohnet, Head of Enterprise Nordics & Baltics, AWS.

Vill utmana industrin

Scania satsar nu på grönare IT

Elsa Westin, IT Sustainability Lead på Scania

Det långsiktiga målet är att utveckla en effektivitetsmärkning för Scanias IT-lösningar. Genom att först få överblick över den miljöpåverkan deras IT-användning har idag vill man skapa konkreta riktlinjer och en komplett, skalbar lösning som kan erbjudas till andra AWS-kunder som vill bygga grönare IT-vanor.

Scania vill bli en ledare inom grön IT och en insprationskälla för andra företag, och utmana IT-industrin att se annorlunda på den miljöpåverkan de har och agera därefter.

”IT är en viktig del av Scanias transformation för att bli en leverantör av hållbara transportlösningar, så första steget är självklart att minimera den miljöpåverkan vår IT-användning har”, säger Elsa Westin, IT Sustainability Lead på Scania.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>