Automatisering stöttar storskalig produktion av grön vätgas
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Automatisering stöttar nu storskalig produktion av grön vätgas

Automatisering stöttar nu storskalig produktion av grön vätgas

Publicerat av: Redaktionen

Semcon stöttar norska Hystar i utvecklingen av deras nya elektrolysörteknik för produktion av grön vätgas.

Målet är att producera upp till 150 % mer vätgas utan att använda mer energi än med dagens konventionella process.

Nu utökas projektet och Semcon går in med specialistkunskap för att produktionen av elektrolysör-stackar, som omvandlar el till vätgas och syre, ska kunna automatiseras.

Automatisering stöttar storskalig produktion av grön vätgasTekniken för vätgasproduktion med PEM-elektrolysörer är välutvecklad idag, men för att nå en storskalig vätgasproduktion krävs avancerad utveckling av automatiska och flexibla produktionsprocesser för stacken. I slutet av 2021 beviljades Hystar ytterligare medel från Norges Forskningsråd för ett projekt med syfte att optimera och automatisera produktionen av högeffektiva PEM-elektrolysörer.

Elektrolysörer kan massproduceras med samma metoder som bränsleceller, ett teknikområde där Semcon besitter stor kunskap.

De här banbrytande metoderna för massproduktion är en förutsättning för att Hystar ska nå sitt mål att revolutionera produktionen av elektrolysörer.

– Vi är glada och stolta över att bidra med vår expertis i detta nordiska samarbete vilket borgar för att både kunskap och produktion kan behållas och utvecklas i Sverige och vårt grannland Norge, säger Robert Eliasson, Area Manager Production Development på Semcon.

Projektet, som planeras löpa över två år, startade i februari 2022 i en mindre omfattning med förhoppning att utökas över tid. Semcon stöttar sedan tidigare Hystar med expertis inom utvecklingen av stackar, avseende mekanik och geometri, FEM (Finite Element Method) och CFD (Computational fluid dynamics).

– Vi är väldigt glada att fortsätta vårt samarbete med Semcon och se till att våra elektrolysörstackar kan produceras på ett kostnadseffektivt och effektivt sätt – samt i stora volymer, säger Alejandro Barnett, CTO på Hystar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>