Fyra klimatsmarta julklappstips som även sparar pengar
Hem GRÖN EKONOMI Fyra klimatsmarta julklappstips som även sparar pengar

Fyra klimatsmarta julklappstips som även sparar pengar

Publicerat av: Redaktionen

För att hantera klimatförändringarna behöver vi producera mer förnybar energi.

Men vi måste även minska vår energikonsumtion.

Den resan börjar i våra hem och på våra kontor.En miljöaspekt man kanske inte alltid tänker på är hur vi slösar med energi och värme i våra hem. För att minska vårt koldioxidavtryck och uppfylla ställda klimatmål kommer smarta produkter att spela en allt viktigare roll. Därför kommer här fyra snabba tips på vad du själv med relativt enkla medel kan göra för att leva lite grönare.

Tado Smart Radiator Thermostat Starter Kit V3+

Fyra klimatsmarta julklappstips som även sparar pengar

När du inte är hemma behöver du inte ha det så varmt i bostaden. En grad lägre temperatur i hemmet innebär fem procent minskad energianvändning. Med en digital termostat är det alltid lagom varmt hemma, och du sparar både elektricitet och pengar. Tyska Tado säljer smarta termostater som funkar både i hus och i lägenhet. Med den tillhörande mobilappen säkerställer du att dina värme- och klimatanläggningar förbrukar så lite energi som möjligt.

https://www.tado.com/ro/products/smart-radiator-starter-kit

Philips Hue Smart Plug

På marknaden idag finns en mängd smarta eluttag som gör att du kan styra och kontrollera din elförbrukning genom mobilen. Bland annat finns det inbyggd timerfunktion och energimätare som ger dig bra koll på elförbrukningen hemmavid. Förutom att minska elförbrukningen är det även bra sett ur en säkerhetsaspekt då du till exempel kan strypa energiförsörjningen till ditt strykjärnet om det är inkopplat i uttaget exempelvis.

https://www2.meethue.com/sv-se

Ikea Trådfri LED-lampa

En LED-lampa drar bara omkring 20 procent energi jämfört med en klassisk glödlampa. En sjuwattslampa (vilket ungefär motsvarar en 60 watts glödlampa) kostar bara 23 kronor per år om den är tänd sex timmar per dygn. Med smart belysning kan du inte bara skräddarsy ljuset hemma genom att ändra färgtemperatur utan även schemalägga när det ska tändas och släckas. Philips HUE och Yeelight från kinesiska Xiaomi  är bland de mer kända märkena, men även Ikea har gett sig in på marknaden med sin kollektion Trådfri.

https://www.ikea.com/se/sv/cat/smart-belysning-36812/

Amphiro

Visste du att det typiska hushållet förbrukar 2000 kWh/år, bara till varmvatten? Mer än vad som går åt till matlagning, kyl, belysning och andra elektroniska apparater tillsammans. Med Amphiro får du en intelligent vattenmätare för din dusch hemmavid. Apparaten monteras mellan duschblandaren och slangen till duschmunstycket. Amphiro hävdar själva att studier att en familj med tre personer i genomsnitt kan spara 645 kWh per år med hjälp av företagets vattenmätare.

https://www.amphiro.com/en/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>