Hem NYHETER 30 miljoner kronor i hyresrabatter

30 miljoner kronor i hyresrabatter

Publicerat av: Redaktionen

30 miljoner kronor i hyresrabatter 3

Sedan utbrottet av covid-19 har Higab arbetat aktivt för att stötta hyresgäster som har påverkats av pandemin. Hittills har 30 miljoner kronor beviljats i hyresrabatter.
– Vi fortsätter att hålla en nära dialog med våra hyresgäster. Målet är att hjälpa dem så mycket vi kan, säger Per-Henrik Hartmann, vd på Higab.

Efter utbrottet av covid-19 kommer 2020 gå till historien som ett av de tyngsta åren i modern tid. Såväl människor som verksamheter har drabbats hårt. För att underlätta situationen har Higab i dialog med sina hyresgäster tillämpat olika typer av lösningar.

– Alla har fått möjlighet till anstånd med hyran, rabatter har beviljats, kvartalshyror har ändrats till månadshyror, omsättningshyror har omvandlats till bashyror och i vissa fall har hyresgäster fått hjälp med att komma ur sina avtal i förtid. Även ärenden till inkasso har stoppats och ingen dröjsmålsränta har debiterats. Vid en eventuell hyreshöjning tar vi självklart hänsyn till rådande situation och erbjuder ofta ett startdatum för ny hyra längre fram i tid och en trappa där hyreshöjningen sker stegvis under flera år, säger Per-Henrik Hartmann.

170 avtal om hyresrabatt
I nuläget har 170 avtal om tillfälliga hyresrabatter tecknats. Det har resulterat i 30 miljoner kronor i hyreslättnader. Ena hälften kommer från Higab och andra hälften kommer från statens stödpaket som annonserades i våras. Higab har också gett sammanlagt 6 miljoner kronor i anstånd räntefritt.

– Insatserna från Higab har inte bara handlat om det ekonomiska, utan det har också funnits en lösningsorienterad syn på öppettider. För oss har det varit värdefullt, säger Martin Sörensson på Salut i Stora Saluhallen.

Ej mandat för hyresfritt
Enligt Higabs ägardirektiv ska bolagets verksamhet finansieras helt genom hyresintäkter, som bland annat ska täcka underhållet för de drygt 300 husen i beståndet. Alla hyresgäster inom Göteborgs Stad ska också behandlas lika.

– Vi använder de verktyg vi kan för att hjälpa, som hyresrabatter och anstånd. Att ta bort hyrorna helt för exempelvis alla våra hyresgäster på teatrar, konserthus och idrottsarenor skulle innebära en intäktsförlust på cirka 100 miljoner kronor på ett år. Det skulle påverka Göteborgs Stads budget märkbart och är ett beslut som endast kan fattas av kommunfullmäktige, säger Per-Henrik Hartmann.

– Higabs ekonomiska resultat har stor påverkan på staden och är en viktig ekonomisk tillgång för alla göteborgare. Den här diskussionen gäller för hela staden och inte bara Higab. Jag tycker att politiken kan ta tydligare initiativ och hålla diskussionen levande om vilka möjligheter som finns att ytterligare kunna stötta föreningar, kulturen och andra organisationer då många verksamheter har drabbats hårt av pandemin – inte minst ekonomiskt, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>