Biologisk mångfald i fokus för världsledande hållbarhetspris – nu presenteras årets finalister
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Biologisk mångfald i fokus för världsledande hållbarhetspris – nu presenteras årets finalister

Biologisk mångfald i fokus för världsledande hållbarhetspris – nu presenteras årets finalister

Publicerat av: Redaktionen

Biologisk mångfald i fokus för världsledande hållbarhetspris – nu presenteras årets finalister

Under vintern har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award sökt efter nomineringar av individer och organisationer som bidragit till att uppmärksamma, eller främja, den biologiska mångfalden. Nu kan juryn presentera fem finalister som har chans att vinna årets pris, med en prissumma på en miljon kronor.

Nytt för året är också att organisationens ungdomspris tar steget till den internationella arenan.

Allt från vattnet vi dricker, maten vi äter och luften vi andas, till vår ekonomi, kultur och medicinska utveckling är beroende av jordens biologiska mångfald. Samtidigt har människans sätt att leva kommit att bli ett hot mot överlevnaden för allt liv på planeten. Idag är en miljon av jordens åtta miljoner arter hotade av utrotning. Biologisk mångfald är årets tema för ett av världens främsta hållbarhetspriser. En fråga som juryn menar är mycket mer komplex än vad många kan tro.

– Jordens biologiska mångfald är av avgörande betydelse för vår existens. Trots denna insikt bland forskare har frågan en tendens att falla mellan politiska stolar. Faktum är att den biologiska mångfalden är starkt sammankopplad med många av de frågor som vi tenderar att ge mer uppmärksamhet åt, till exempel klimatförändringarna. Därför har vi valt biologisk mångfald som 2020 års tema för WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, säger juryordförande Emma Dalväg.

Juryn har under vintern tagit emot nomineringar av många lovande initiativ och kandidater som arbetar för att främja eller uppmärksamma biologisk mångfald. Nu presenterar juryn fem finalister.

– Vi är väldigt stolta och glada över att kunna presentera fem finalister som alla bidrar på ett betydande sätt till jordens biologiska mångfald. Vi har en bredd bland finalisterna, vilket är viktigt då betydelsen av den biologiska mångfalden är mångfacetterad, och handling krävs på flera olika fronter, fortsätter Emma Dalväg.

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award har sedan 2000 uppmärksammat framstående insatser över hela världen till förmån för människan, planeten och vår gemensamma framtid. Årets vinnare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award kommer att offentliggöras på Biologiska mångfaldens dag den 22 maj. Här är de fem finalisterna som kan vinna priset:

1. Lübeckmodellen är en skogsbruksmetod där den odlade skog ska vara så lik den naturliga skogen som möjligt, och där man avverkar skog genom plockhuggning istället för att kalhugga. Juryn utser Lübeckmodellen till finalist för att den är ett konkret exempel på hur skog kan brukas på ett sätt som skyddar och bevarar skogens naturliga processer och den biologiska mångfalden, samtidigt som kommersiellt skogsbruk kan bedrivas.

2. Den internationella panelen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES) är ett mellanstatligt organ som sammanställer och förser beslutsfattare med kunskap om världens biologiska mångfald och dess tillstånd. Juryn utser IPBES till finalist för deras avgörande roll i att kommunicera problemets omfattning och att beskriva de avgörande faktorerna bakom den fortsatta minskningen av den biologiska mångfalden, samtidigt som de lägger grunden för en ny agenda med hjälp av metoder som innehåller omfattande natur- och samhällsvetenskaplig forskning, såväl som inhemska och lokala kunskapssystem.

3. Nordens Ark är en stiftelse som bedriver naturvård, uppfödning, forskning och utbildning för att främja biologisk mångfald. Juryn utser Nordens Ark till finalist för sitt konkreta arbete med att bevara och föda upp utrotningshotade arter, och att de genom sin park erbjuder naturnära upplevelser som ger besökare en relation till utrotningshotade djur. Därmed ökar de förståelsen för vikten av biologisk mångfald.

4. Dr Jane Goodall har dedikerat sitt liv åt att studera och bevara schimpanser, och är en av världens främsta experter på apors beteende. Juryn utser Dr. Jane Goodall till finalist för att hon genom sina bevarande- och utvecklingsprojekt hjälpt världen att få ökad förståelse för arter och vikten av biologisk mångfald.

5. Raoni Metuktire är ledare för det brasilianska ursprungsfolket Kayapo och är en tydlig motståndare till den ohållbara utvecklingen i Brasilien, vilket inkluderar konstruktionen av Belo Monte-dammen, avskogningen av Amazonas och utradering av inhemsk kultur. Juryn utser Raoni Metuktire till finalist för arbetet att internationellt lyfta ursprungsfolks kamp för att bevara den biologiska mångfalden och belysa den lokala kunskapen som ursprungsfolk besitter.

Under 2020 kommer även det tidigare regionala ungdomspriset WIN WIN Gothenburg Sustainability Youth Award ta steget till den internationella arenan. Syftet med priset är att stärka och belöna unga mellan 13–29 år från världens alla hörn, som gått från ord till handling för att bidra till omställningen till en mer hållbar värld. Ansökningsformuläret är öppet fram till 5 juni, och vinnaren offentliggörs i och med International Youth Day den 12 augusti.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>