Business Sweden kommer under 2021 att arrangera ett stort antal digitala besök till Smart City Sweden genom vår globala närvaro i 40 marknader. Utvecklingen mot smarta städer har under det gångna året accelererat tack vare ökad digitalisering i pandemins spår. Vårt mål är att ta svenska, smarta lösningar ut i världen och därigenom förstärka trenden mot en smartare och mer hållbar värld.
Mer än 50 procent av världens befolkning bor redan i städer och siffran förväntas öka till närmare 70 procent fram till år 2050. Samtidigt står världen inför stora utmaningar, där städer är en nyckel i omställningen till en hållbar framtid.
Investerings- och exportplattformen Smart City Sweden arbetar för att öka samarbetet mellan Sverige och andra länder inom den hållbara staden. Smart City Sweden, som drivs av IVL på Energimyndighetens uppdrag, tar emot delegationer från hela världen och visar upp svenska lösningar inom områden som stadsplanering, mobilitet, miljöteknik, avfallshantering och social hållbarhet. Målet är att inspirera andra att följa det svenska exemplet och samtidigt skapa exportmöjligheter för svenska företag.
Sedan starten har plattformen tagit emot tusentals besökare från fler än 60 länder på huvudkontoret i Hammarby sjöstad och hos de regionala noderna runtom i Sverige.
– Genom Smart City Swedens verksamhet har vi ökat samarbetet med många länder och kommit ett steg närmare affärer för svenska företag. En för-förstudie om avfall i Colombia, ett motbesök gällande smarta elnät i Tyskland och en förstudie kring hållbara transportlösningar i Marocko är bara några exempel från det senaste året, säger Tomas Andersson, projektledare på Smart City Sweden.
Satsning på digital utveckling
Under mars lanserades ett digitalt Smart City Sweden och sedan dess har uppdraget haft hundratals digitala besök och webbinarier med sammanlagt över 2000 deltagare. Dessa har kommit från alla världsdelar, med länder som Kina, Nederländerna och Danmark i toppen. Intresseområdena från delegationerna varierar stort med allt från energieffektivitet, transport och avfallshantering till social hållbarhet och digitalisering.
– Vi ser att det fortfarande finns ett stort intresse av svenska hållbara lösningar från utländska intressenter och genom att göra besöken digitala har Smart City Sweden lyckats fortsätta att utveckla samarbeten även under pandemin, säger Annika Nilsson ansvarig handläggare på Energimyndigheten.
Som en del i den digitala satsningen har en film tagits fram som visar svenska lösningar för hållbara städer. Webbinarier har också hållits inom en rad områden och virtuella rundturer har skapats för att ge besökarna en 360-vy över några av de goda exempel som Sverige kan visa upp. I september representerade Smart City Sweden Sverige i det digitala Nordic Edge, Nordens största mässa för hållbara städer.
Under 2021 utökas satsningen för att kunna ta emot ännu fler besökare och fortsätta skapa internationella samarbeten, såväl digitalt som fysiskt.