Cool minds startar utbildning i programmering för andra än män
Hem POLITIK Cool minds startar utbildning i programmering för andra än män

Cool minds startar utbildning i programmering för andra än män

Publicerat av: Redaktionen

Cool minds startar utbildning i programmering för andra än män

Övervikten av män i IT-branschen är påtaglig. En ny utbildning i programmering av föreningen Cool minds ska hitta potential i andra grupper. Kommunstyrelsens arbetsutskott beviljade idag stöd till arbetet.

Bara var femte utvecklare inom IT-branschen är kvinna. Av alla som arbetar i IT-branschen är 30 procent kvinnor. Det innebär stor risk för att viktiga kunskaper går förlorade, både nu och framöver när branschen ser ut att drabbas av stor kompetensbrist.

Avsaknad av förebilder och för lite stöd och uppmuntran ligger bakom att det redan i tidig ålder inte är så många flickor som intresserar sig för IT och teknik. I det vuxna arbetslivet finns risk att en grabbig kultur etableras där personer som inte är män förminskas och behandlas orättvist.

Utbildningen Code rebels, som drivs av föreningen Cool minds i Folkets park, är öppen för kvinnor, icke-binära och transpersoner över 18 år. Föreningens mål är att locka 600 personer till sina kostnadsfria utbildningstillfällen som pågår i minst ett år.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade idag att bevilja 300 000 kronor i stöd till arbetet med Code rebels.

– IT-branschen har inte råd att vara utan så mycket kompetens som dagens skeva könsfördelning i branschen innebär. Jag är glad åt att intresset för utbildningen verkar vara stort och ser stor nytta för Malmös näringsliv att vi nu kan medverka till att dra igång detta viktiga arbete, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är viktigt att växla upp arbetet för att öka jämställdheten inom IT-branschen. Trots att kvinnor nyttjar IT-tjänster lika mycket som män har andelen kvinnor i branschen till och med minskat. Det är därför positivt med utbildningar som tydligt riktar sig till underrepresenterade grupper som kan bli en värdefull kompetens för Malmöbaserade IT-företag, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

– Det finns goda skäl att anse att kompetens inom IT/tech har blivit en demokratifråga. En skev könsfördelning riskerar att skapa en digital värld som inte är anpassad för alla och skapa tekniska lösningar som gynnar vissa grupper men missgynnar andra. Vidare så är digitala och tekniska innovationer ledande idag i att förändra människors vardag och framtid; en makt som bör tilldelas alla kön, säger Marielle Sterner, verksamhetschef på föreningen Cool minds.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>