Coromatic levererar markström till stridsplanet Saab Gripen E
Hem TEKNIK Coromatic levererar markström till stridsplanet Saab Gripen E

Coromatic levererar markström till stridsplanet Saab Gripen E

Publicerat av: Redaktionen

Coromatic levererar markström till stridsplanet Saab Gripen E

Coromatic, den ledande leverantören av verksamhetskritisk infrastruktur för säker kraftförsörjning och datakommunikation, har tecknat ett avtal med försvarskoncernen Saab om leverans av markströmsaggregat till stridsflygplanet Gripen E.

Aggregaten kommer att förse stridsflygplanet med el när det står på marken och vara en integrerad komponent i de funktioner som underhåller planet när det inte är i luften, s.k. Ground Support Equipment. Markströmsaggregatet spelar en viktig roll för att säkra att Gripen E alltid är tillgängligt för att kunna genomföra sitt uppdrag.

Mot bakgrund av att Gripen E alltid ska vara tillgängligt, även när normal samhällskritisk infrastruktur inte är det, ställdes det höga krav på funktionaliteten i markströmsaggregatet. Det var viktigt att ta fram en smidig mobil lösning som var enkel att flytta via lastbil eller flyg. Vidare var det viktigt för Saab att kraftlösningen uppfyller extrema krav avseende väderbeständighet då den ska fungera i temperaturer från -46 grader till +49 grader. Aggregatet ska dessutom alltid vara i bruk oavsett luftfuktighet och även i tropiska klimat. En annan viktig kravställan var att det är enkelt att handha samt att serva och underhålla

– Sammantaget var det Coromatic som bäst levde upp till de krav vi hade avseende kvalitet och funktionalitet, säger Jan-Erik Jönsson Lead System Engineer för Ground Support Equipment på Saab. Kombinationen av deras höga kompetens med möjlighet till specialanpassning i egen fabrik var viktiga anledningar till att vi valde dem som leverantör av nya markströmsaggregat till Gripen E.

För att skapa en så kostnadseffektiv lösning som möjligt skulle utgångspunkten vara att utgå från en standardprodukt som gick att anpassa utifrån behoven. Coromatic, som har egen tillverkning av reservkraftverk i fabriker i Sverige, utgick från en av företagets standardprodukter och anpassade den efter de tydliga kraven från Saab.

– Gripen-planen är verkligen det yttersta exemplet på svensk teknisk spetskompetens. Att vi då får leverera en viktig komponent till stridsflygsystemet är givetvis något som vi är stolta över på Coromatic, säger Robin Carlsson, head of critical power på Coromatic.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>