Gasum gör gemensam sak med Stena Renewable i Sverige för att leverera vindkraft till Borealis
Hem ENERGI Gasum gör gemensam sak med Stena Renewable i Sverige för att leverera vindkraft till Borealis

Gasum gör gemensam sak med Stena Renewable i Sverige för att leverera vindkraft till Borealis

Publicerat av: Redaktionen
Gasum gör gemensam sak med Stena Renewable i Sverige för att leverera vindkraft till Borealis

Drönarbilder över Vindparken utanför Örebro.

Gasum har undertecknat ett 10-årigt kontrakt om leveranser av vindproducerad förnybar energi till Borealis AB:s anläggning i Sverige. Den förnybara energin tillhandahålls av Gasums partner Stena Renewable AB. Genom samarbetet tydliggör Gasum sin kärnstrategi – att tillhandahålla renare energi för kunder inom industrin även i Sverige.

Gasum har tecknat ett långtidskontrakt med Borealis om att leverera vindkraft till deras anläggning i Stenungsund på västkusten. Gasums partner Stena Renewable står för energiproduktionen genom sin vindkraftpark Kronoberget i mellersta Sverige.

Genom affären är försörjningen av förnybar energi tryggad för Borealis under de kommande tio åren, vilket hjälper dem att nå sina klimatmål. Borealis tillhandahåller innovativa lösningar inom polyolefiner, baskemikalier och konstgödsel. Företaget har 6 900 anställda i över 120 länder och är den enda polyetylenproducenten som är verksam i Sverige. Den vindgenererade energin kommer att sänka Borealis indirekta koldioxidutsläpp på anläggningen i Stenungsund med cirka 10 000 ton per år.

”Borealis är fast beslutna att nå ambitiösa mål som satts upp inom vårt fokusområde energi och klimat. Tack vare det långsiktiga offentlig-privata partnerskapet med Gasum och Stena Renewable har målet att 50 procent av försörjningen av den energi vi förbrukar i vår verksamhet ska komma från förnybara energikällor 2030 nu blivit allt mer uppnåeligt. Vi gläder oss åt att ha undertecknat ytterligare ett offentlig-privat partnerskap som gör att vi kan behålla vår konkurrenskraft på marknaden samtidigt som vi bidrar till en koldioxidneutral framtid. Det är det vi menar med att återuppfinna för att leva mer hållbart”, säger Martijn Van Koten, Executive Vice President Base Chemicals and Operations på Borealis.

Ett genombrott både för Gasum och Stena Renewable

Kontraktet är ett genombrott för Gasum, som stärker sin roll inom hållbar energi i Sverige. Partnerskapet visar på Gasums strategi att öka försörjningen av hållbar energi i Norden, i synnerhet då både Borealis och Stena Renewable har höga hållbarhetsmål för framtiden.

”Vindkraft kommer att spela en viktig roll i övergången till en renare framtid inom energi. Vi gläder oss åt att ha undertecknat detta långsiktiga offentlig-privata partnerskap om Stena Renewables försörjning av ren energi till Borealis verksamhet i Stenungsund. Detta samarbete är helt i linje med vårt övergripande mål att tillhandahålla de mest heltäckande tjänsterna som finns på energimarknaden för att uppfylla de ökande energibehoven samtidigt som vi bekämpar den globala uppvärmningen”, säger Anders Malm, Senior Vice President, Portfolio Management and Trading på Gasum.

Stena Renewable har 115 vindkraftverk, varav 16 finns vid Kronoberget. De är ett av de största svenska vindkraftsproducerande företagen och de har för närvarande ytterligare 90 vindkraftverk under byggnation. Kronobergets vindkraftpark producerar årligen cirka 200 GWh energi. Stena Renewable har som mål att förse det nordiska energisystemet med 500 GWh ny vindkraft per år.

”Det har länge varit vårt mål att underteckna ett offentlig-privat partnerskap av den här typen med en stor industriell aktör som Borealis. Vi är glada och imponerade av Borealis långsiktiga åtagande för att minska sitt koldioxidavtryck. Detta avtal säkerställer att Borealis kommer att ha tillgång till ren och kostnadseffektiv energi för sin verksamhet i Stenungsund under en lång tid framöver”, säger Peter Zachrisson, vd på Stena Renewable.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>