Datadrivna beslut – extra skjuts för Södertälje kommun
Hem MILJÖ Datadrivna beslut – extra skjuts för Södertälje kommun

Datadrivna beslut – extra skjuts för Södertälje kommun

Publicerat av: Redaktionen

Södertälje kommuns arbete med digitalisering uppmärksammas.

Datadrivna beslut – extra skjuts för Södertälje kommun

Vinnova, Energimyndigheten och Formas satsar drygt 1,7 miljoner kronor över två år på Södertälje kommuns och Telge återvinnings samarbete med RISE Research institute of Sweden och Umeå universitet för hur det uppkopplade samhället kan användas i offentlig sektor.

Projektet utförs inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige.

Pengarna ska öka offentlig sektors möjligheter att använda sakernas internet, IoT. I Södertälje kommuns och Telge Återvinnings fall blir pengarna ett stöd i arbetet med hanteringen av avfall. Ett exempel är uppkopplade papperskorgar – i dagsläget 160 stycken i centrala Södertälje – som ger information om när de behöver tömmas.

– Vi är stolta över detta projekt. Nu kan vi vidareutveckla arbetet med effektivisering och förbättring av avfalls- och resurshantering, som uppkopplade papperskorgar och annan avfallshantering, säger Andreas Klingström, tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör, Södertälje kommun.

– Projektet omfattar, utöver teknik, även utveckling av organisation, metoder och arbetssätt, delar som tillsammans är avgörande för att skapa hållbara samhällen. Koncept och lösningar för hur IoT-data kan användas som en strategisk resurs i miljö- och klimatarbetet är relevant för alla kommuner. Projektet har stor potential att bidra till bra förutsättningar och resultat både i och utanför Södertälje, säger Olle Bergdahl, projektansvarig på IoT Sverige.

Det befintliga arbetet med uppkopplade papperskorgar har gjort rutterna för tömning mer effektiva. Redan efter första månaden såg man resultat och behövde bara stanna vid cirka en tredjedel av papperskorgarna.

Tänkbara arbetsområden inom området data från sensorer kan bli att förhindra sopdumpning i både skog och mark, bevakning av återvinningsstationer med IoT och AI-sensorer samt att villa-soptunnor töms endast vid behov.

– Det är genom dessa datadrivna beslut som kommunkoncernen kan använda sina resurser mer effektivt. Det är viktigt inför framtiden då färre ska försörja fler äldre, säger Håkan Karlsson, VD, Telge återvinning.

Ett mervärde av digitaliseringsarbetet för Södertäljeborna är att Kommun-Kim, chattboten på sodertalje.se redan idag svarar på frågor om badvattentemperaturer och parkeringsplatser för personer med rörelsehinder.

Projektet pågår till och med februari 2023. Det är ett av 22 nya innovationsprojekt kring sakernas internet, IoT, som finansieras genom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige i en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>