Digitaliseringen är vår bästa chans för att nå fram till ett klimatneutralt samhälle.
Trots detta får datacenterbranschen utstå missriktad kritik för sin energiförbrukning. Kritikerna borde lyfta blicken.
När det gäller energisystem på samhällsnivå måste man beakta hela bilden för att inte hamna fel i sina slutsatser.
Pandemin har skruvat upp digitaliseringstakten. Detta har inte skett utan ansträngning. Många har tvingats prioritera upp planer och projekt med lång tidshorisont, som att flytta system till att skapa nya samarbetsytor i molnet. Microsofts vd Satya Nadella beskrev det som att två års utveckling genomfördes på två månader under våren 2020.
Datacenter utgör en bärande del av den digitala infrastrukturen. Den som tvivlar behöver bara ta en titt på elräkningen. Av världens samlade energiförbrukning under 2019 stod datacenter för 3 procent, vilket är mer än hela flygbranschen. Bara i norra Europa väntas elektricitetsbehovet öka med 65 procent till 2050. För den som bara ser halva ekvationen kan detta låta som dåliga nyheter. Datacenterbranschen har också fått utstå hård kritik och utmålats som en smutsig verksamhet som står i vägen för klimatkampen.
Dessvärre missar kritikerna något centralt här. När system som tidigare varit analoga digitaliseras, som transportsystemet nu gör i och med elektrifieringen av fordonsflottan, betyder det även att de knyts upp mot det gemensamma kraftnätet. System som tidigare drevs med fossilbränsle kan nu drivas av förnyelsebara energikällor.
Ett bra exempel på detta är ökningen av hemarbete som följde av pandemin. Energiåtgången för molnbaserade tjänster som Microsoft Teams och Netflix har ökat samtidigt som åtgången från transportsektorn har minskat. Detta på grund av att färre reser till och från arbetet. På motsvarande sett har livsmedelshandel på nätet effektiviserat livsmedelstransporter. Det är helt enkelt mer effektivt när budfirmor slår ihop din transport med grannarnas och levererar direkt till dörren istället för att var och en tar bilen till affären.
Med detta sagt, så är hållbarhetsanpassningen av datacenterbranschen avgörande för vår framtid. Där har de som kritiserar datacenterbranschen rätt. Nya tekniska och politiska lösningar måste till för att det klimatneutrala samhället ska bli verklighet. Tre steg som skulle ta oss en bra bit på vägen vore att:
Satsa på synergieffekter. Svensk elproduktion är bland de renaste i världen. Men, övergången till en energimix med mer osäkra energikällor som solceller och vindkraft har gjort vår elförsörjning mindre robust. Datacenter har så pass stora energireserver att de kan användas för att balansera upp effektnivåerna i elnätet när det uppstår brist. Detta bidrar till högre effekt och ett mer driftssäkert nät.
Sluta straffa samlokalisering av data. I dag beskattas colocation-datacenter, anläggningar som hyr ut serverutrymme och uppkoppling, högre än andra. Här har våra politiker tänkt fel, vilket är beklagligt eftersom det hindrar branschen från att röra sig i rätt riktning. Så kallad samlokalisering är bättre ur ett energiförburkningsperspektiv än att företag och myndigheter håller sig med egna servrar i källaren. Större och mer specialiserade aktörer har också som regel bättre förutsättningar för att investera i nya energibesparande lösningar.
Hjälp konsumenterna hitta hållbara alternativ. Utbud styrs av efterfrågan, och konsumenter idag bryr sig allt mer om hur deras egen livsstil belastar klimatet. De behöver guidning och stöd för att hitta fram till hållbara alternativ. Detta gäller även i digitala miljöer.
Digitaliseringen är avgörande för klimatet. Förutom att revolutionera hur vi kommunicerar och arbetar så hjälper den oss att avveckla fossila transporter till förmån för elektriska; och hjälper till att föra in förnyelsebara energikällor i vårt energisystem. Med rätt satsningar och rätt incitament kan vi få utvecklingen att gå snabbare än vad den gör idag. Men, då krävs det att beslutsfattarna gör den digitala infrastruktren till en topprioritering i klimatarbetet.
Fredrik Regnell, Sverigechef på industribolaget Eaton