Delningstjänsten Camptoo ger råd och tips kring fricamping med husbil och husvagn
Hem TRANSPORT Delningstjänsten Camptoo ger nu råd och tips kring fricamping med husbil och husvagn

Delningstjänsten Camptoo ger nu råd och tips kring fricamping med husbil och husvagn

Publicerat av: Redaktionen

Planerar du att fricampa i Sverige i sommar?

Fricamping låter dig ta vara på både de svenska natursköna vyerna och din äventyrslystnad, utan att det behöver kosta så mycket.

Oavsett om du är en erfaren campare eller planerar att hyra en husbil eller husvagn för första gången, så finns det en hel del saker du bör känna till om övernattning, miljöansvar, vägval mm innan du ger dig av på ditt fricamping-äventyr.

Här kommer några tips och råd från Camptoo.

Sveriges unika allemansrätt är generös eftersom den tillåter oss att vistas fritt i naturen. Med husbil eller husvagn så kan man ta sig nära inpå platserna som annars hade varit svåra att nå till fots. Att parkera sin bil i närheten av en vacker sjö eller i en öde bergsdal är för många definitionen av en drömsemester. Det vi dock inte får glömma är att vi som campare har ett ansvar, både mot den natur vi vill uppleva och mot de människor som bor i området vi besöker. Allemansrätten berör inte heller motortrafik, så när man fricampar bör man därför inte förlita sig på den allt för mycket. I stället är det terrängkörningslagen samt lokala och nationella trafikföreskrifter som reglerar hur du får framföra din husvagn eller husbil i naturen.

Utgångspunkten när man fricampar bör vara att man har ett personligt ansvar att vara varsam i sättet man behandlar naturen på. Det innebär bland annat att man inte ska lämna spår eller skräp efter sig i naturen, respektera och inte inskränka på personlig egendom, samt följa allmänna regler och lokala ordningsföreskrifter.

Att lämna platsen i samma skick som när man anlände bör vara en självklarhet för alla, oavsett om man fricampar eller står på en av de många fina ställplatser vi har runt omkring i Sverige. På samma sätt så bör du också vara öppen för att det inte alltid, överallt, är rätt läge att fricampa. För en markägare kan det innebära ett störningsmoment att ha en eller flera fricampare på sin mark. Respekt och lyhördhet är viktigt när du rör dig på någon annans mark.

Ta hjälpa lokala turistbyråer och hemsidor

Ett annat råd är att ta hjälp av information från lokala turistbyråer. Det kan även finnas speciella regler vid naturreservat, runt städer eller vid välbesökta turistmål. De som gör lite efterforskningar innan sin fricamping-resa kan även hitta fina anvisade platser i naturen, vilket t ex är vanligt i nationalparker. För lokala bestämmelser är kommunens hemsida en bra plats att söka på.

Terrängkörning

Det är otillåtet att köra i terräng med husvagn och husbil. “Terräng” inkluderar alla områden utanför vägar. Enligt terrängkörningslagen gäller detta oavsett om man själv äger marken eller inte. Det innebär att en markägare inte heller kan ge någon annan tillåtelse att köra en husvagn eller husbil i terräng. För dig som vill ge dig ut på ett fricamping-äventyr gäller således att hålla din husvagn eller husbil på vägarna. Det innebär att du inte heller kan parkera din husbil eller husvagn i terräng.

Delningstjänsten Camptoo ger råd och tips kring fricamping med husbil och husvagn

Enskilda vägar och parkering

När det kommer till enskilda vägar så är det markägaren som avgör om motortrafik är tillåten. Det innebär att ägaren kan förbjuda så väl husvagnar som husbilar. Så länge det inte skadar naturen, hindrar markägaren i sin verksamhet eller orsakar fara i trafiken, kan du dock ställa din husbil eller husvagn intill vägen. Parkering på enskilda vägar fungerar på samma sätt som för andra vägar. Markägaren kan genom lokala trafikföreskrifter reglera parkering enligt “Lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering”. Alltså är det upp till markägaren att antingen förbjuda eller tillåta parkering. Om detta görs måste det dock alltid sättas upp skyltar som definierar gällande villkor.

Övernattning

Det finns inga direkta regler som avgör hur länge du får ha din husvagn eller husbil ståendes på samma plats. När det gäller camping med tält så går gränsen vid omkring ett till två dygn. Dock finns det anledning att tro att ett stort motordrivet fordon kan upplevas som mer störande än ett mindre tält. Om man planerar fricampa i närheten av bebyggelse bör du därför fråga markägaren om lov. Utgångspunkten är alltid att inte störa vare sig naturen eller de boende.

På rastplatser och parkeringsplatser får du under vardagar i regel stanna i 24 timmar. På helger är reglerna något generösare och du tillåts stanna till nästa vardag. Ifall andra regler skulle gälla så ska detta tydliggöras på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen. Ifall tilläggsskylten säger “personbil klass I”, då är du inte välkommen med fordon av andra klasser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>