Den gröna industrialismen ger klimathopp
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Den gröna industrialismen ger klimathopp

Den gröna industrialismen ger klimathopp

Publicerat av: Redaktionen

Svante Axelsson, regeringens samordnare för Fossilfritt Sverige, menar att det aldrig har hänt så mycket i utsläppsfrågan som nu och det är den här gröna industrialismen som ger hopp om det fossilfria samhället.

Innovationerna, tekniken och viljan finns – nu gäller det att realisera.

– Min dröm är att åka ut till en årskurs åtta och kunna säga att vi vuxna har tagit hand om det här, vi har lösningarna. Så här såg det ut tidigare, så här ser det ut i dag, vi har minskat utsläppen med 26 procent och nu ska vi chop, chop, chop ner till noll, vi har färdplanen.

Fossilfritt Sverige år 2045

Svante Axelssons mål är konkret och tydligt och han är övertygad om att Sverige ska lyckas bli fossilfritt till 2045, så att han får stå där inför skolklassen. Det som gör honom hoppfull är att han ser att det görs väldigt mycket bra just nu. Han har arbetat med miljöfrågor under decennier, bland annat som generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, och menar att det aldrig har hänt så mycket konkret i utsläppsfrågan som nu. Han liknar det vid att odla potatis.

– Många investeringar har gjorts, men skörden har inte kommit än.

Stålproduktion utan kol

Den gröna industrialismen ger klimathopp

Svante Axelsson och Karin Bodén pratar om hur Sverige ska bli fossilfritt till år 2045 i det senaste avsnittet av Jämtkrafts podcast Framtidskraft.

Han pratar om den gröna industrialismen och radar upp exempel på svensk innovation som tar oss mot minskade utsläpp – från stålproduktion utan kol i Luleå till bilproduktion utan förbränningsmotorer i Göteborg. Elektrifieringen kommer att bli viktig och vår elproduktionsmix med väldigt låga koldioxidutsläpp gör att Sverige har det förspänt för att lyckas som land. Men ser man det på individnivå blir det knivigare.

– Sveriges berättelse ser ganska enkel ut, vi har alla med oss. Svenskens fossilfrihet är mycket längre resa om vi inte ska stänga gränserna och bara köpa svenskt och det tror jag inte är en bra lösning.

Sverige ska visa vägen

Därför är det viktigt att hela världen ställer om och går ifrån fossil energi. Här kan Sverige spela en aktiv roll genom att exportera sina lösningar:

– Vi ska inte sitta och gulla med oss själva utan vi ska sprida tekniken. Det ska vara så enkelt att det går att ta efter, säger Svante Axelsson.

LYSSNA I MOBILEN

Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på Spotify, iTunes, Acast och PodBean.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>