Egen elbil blir det miljövänligaste alternativet
Hem TRANSPORT Egen elbil blir det miljövänligaste alternativet

Egen elbil blir det miljövänligaste alternativet

Publicerat av: Redaktionen

I en artikel i SvD av företrädare för Miljöpartiet hävdas att den totala mängden biltrafik måste minska för att klimatmålen ska klaras och att vi bör bryta med den skadliga bilnormen.

Detta är ett märkligt resonemang eftersom den numera är väl känt att biltrafiken är helt fri från fossila drivmedel och elektrifierad i framtiden.

”Mänsklig kreativitet och ingenjörskonst” som artikelförfattarna lyfter fram, har redan hittat lösningen med fordon som drivs av fossilfria bränslen. Att i detta läge rycka undan förutsättningarna för människor att resa utan att lämna klimatpåverkande fotavtryck vore ett stort steg tillbaka.

– Tvärtemot vad skribenterna tror står vi inför en expansion av bilismen som kommer att medföra stora positiva effekter för samhället och medborgarna säger Anders Östberg på MRF. Hållbarhet är ett ledord som numera genomsyrar hela branschen. När bilarna elektrifieras sjunker körkostnaderna markant och de motiv som finns idag för att stat och kommun med skatter och samhällsplanering ska begränsa bilismen försvinner.

EU-kommissionen har föreslagit försäljningsstopp för fossildrivna bilar senast år 2035 och den svenska s k utfasningsutredningen har föreslagit stopp för fossila drivmedel senast år 2040. Klimatfrågan har alltså ingenting med bilismen i framtiden att göra. Vi är bekymrade över att så många politiker inte inser de goda effekterna av elektrifieringen. Bland forskare och experter lyfts detta ofta fram och man häpnar över att många verkar tycka att det är en nyhet när Sveriges ledande trafikforskare i SvD https://www.svd.se/professor-risk-att-vi-bygger-en-ny-gota-kanal påpekar att tåg ur miljösynpunkt i framtiden bör jämföras med elbilar och inte med fossildrivna bilar.

Egen elbil blir det miljövänligaste alternativetEgen elbil blir det miljövänligaste alternativet för de flesta att resa i framtiden. När möjligheterna att ha och köra bil blir bättre kommer de grupper som idag har sämst tillgång till bilens effektiva och fria mobilitet att tjäna mest på det. T ex innebär tillgång till bil för många nyanlända, främst kvinnor, en förbättrad ställning på arbetsmarknaden, tillgång till ett större kommersiellt utbud och bättre möjligheter för barnen att delta i olika kulturella och sociala aktiviteter.

– Det viktiga nu är att vi i samhällsplaneringen tar höjd för framtiden med en elektrifierad bilism. Vi ska bryta med fossilbilsnormen, vi ska istället omfamna den nya elbilsnormen avslutar Anders Östberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>