Eskilstuna är med på listan över världens grönaste städer
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Eskilstuna är med på listan över världens grönaste städer

Eskilstuna är med på listan över världens grönaste städer

Publicerat av: Redaktionen

I sällskap med städer som San Fransisco och Helsingfors är Eskilstuna med på en ny lista över världens grönaste städer.

Superstjärnan som gör att blickarna riktas mot oss även denna gång? ReTuna Återbruksgalleria.

”Another little-heard name, but Sweden’s Eskilstuna is one of the most environmentally friendly cities in the world. Biofuel public transport and low-carbon power plants earn it this title – but the city’s 100% recycled shopping mall, Retuna, where all goods are donated by citizens and resold on, creating a truly circular economy.”

Så motiverar Waste Advantage Magazine Eskilstunas placering på listan.

– Eskilstuna bevisar, gång på gång, att omställningen till ett hållbart samhälle är fullt möjlig med hjälp av smarta lösningar. ReTuna Återbruksgalleria inspirerar människor jorden runt och visar att hållbarhet inte handlar om att hålla tillbaka och leva mindre – utan om att åstadkomma mer med de resurser vi redan har, säger Kjell Andersson, vd för Eskilstuna Energi och Miljö, som driver ReTuna Återbruksgalleria.

Eskilstuna är med på listan över världens grönaste städerReTuna återbruksgalleria sätter ofta Eskilstuna på världskartan som en framtidstad. Men här finns flera delar som bidrar till positiv utveckling.

– Färgsorteringen av avfall är ett exempel på hur vi arbetar efter parollen ”det ska vara lätt att göra rätt!”. Vi erbjuder smidiga lösningar som hjälper Eskilstunaborna att leva hållbart. Att vi är med och knuffar utvecklingen inom hållbarhet framåt känns fantastiskt, säger Kjell Andersson. Han nämner även miljösmart kraftvärme, biogas i lokaltrafiken och våtmarken i Ekeby som goda miljöexempel i Eskilstuna.

Vad är nästa steg framåt?

– Det är glädjande att Eskilstunas ambitiösa arbete inom miljö och klimat har resulterat i att Eskilstuna är med på listan över världens grönaste städer. Vi kommer att fortsätta vårt arbete och behöver ta många steg samtidigt, något annat finns inte tid för. I Eskilstuna arbetas nu ett klimatprogram fram, för och med aktörer från offentlig sektor, näringsliv, idéburen sektor och akademi. Det är avgörande för resultatet att vi samarbetar för att nå klimatmålen, säger Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>