Foderbordet i Töreboda vann KRAVs hållbarhetspris
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Foderbordet i Töreboda vann KRAVs hållbarhetspris 2021

Foderbordet i Töreboda vann KRAVs hållbarhetspris 2021

Publicerat av: Redaktionen

Restaurang Foderbordet, på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda, har utsetts till vinnare av KRAVs pris Årets hållbara offentliga restaurang 2021.

Vinnaren korades på White Guide Junior-galan 3 november i Helsingborg.

Detta var nionde året i rad som Sveriges bästa offentliga måltider korades. Juryns vinnarmotivering löd: ”För att ni vägrar kompromissa och serverar exceptionellt vällagad, närproducerad, ekologisk mat, där djur, natur och matgäster kopplas samman i ett perfekt kretslopp.”

– Det är en ära att få detta pris, och ett kvitto på vårt arbete. Vi satsar på ”härodlat”. Det mesta av köttet, potatisen och rotfrukterna som vi serverar kommer från skolans ekologiska jordbruk, och de produkter som vi köper in är till 60 procent ekologiska. Vi gör löpande matsvinns-mätningar där lärare och elever är delaktiga, och vi har inget tillagnings-svinn sedan vi har börjat kökskompostera alla matrester som blir till jord igen, säger Cecilia Granath Karlsson, arbetsledande kock för ett arbetslag på sex personer.

Foderbordet i Töreboda vann KRAVs hållbarhetspris

Kockarna Cecilia Granath Karlsson och Felicia Wallström på restaurang Foderbordet tog emot priset av Staffan Carlberg på KRAV.

Restaurang Foderbordet serverar tre mål mat varje dag till 150 elever och personal på Naturbruksskolan Sötåsen. Hela skolan är KRAV-certifierad sedan 22 år tillbaka, och skolrestaurangen har en tvåstjärnig KRAV-certifiering.

Priset Årets hållbara offentliga restaurang delas ut av KRAV i samarbete med White Guide Junior, en guide som lyfter fram det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Syftet är att förbättra kvaliteten på offentlig mat genom att lyfta fram och sprida goda exempel.

– Vi på KRAV är glada och stolta över att stötta priset Årets hållbara offentliga restaurang. Naturbruksskolan Sötåsen är en mycket värdig vinnare med sitt långsiktiga och konsekventa arbete för god och hållbar skolmat i nära samklang med naturen, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.

Offentliga kök kan KRAV-certifieras på flera olika nivåer för att visa matgästerna hur mycket av restaurangens mat som är tillagad av hållbara råvaror. Ju större andel hållbara råvaror, desto högre nivå. Restaurang Foderbordet ligger på den näst högsta certifieringsnivån.

– Vi siktar på 100 procent ekologiska inköp, och jag drömmer om ett större växthus där vi kan odla lite mer egen frukt också, säger Cecilia Granath Karlsson.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>