Bättre värde i bilen bra för konsumenter
Hem TRANSPORT Bättre värde i bilen bra för konsumenter

Bättre värde i bilen bra för konsumenter

Publicerat av: Redaktionen

De senaste åren har nya regler och ändrade förutsättningar påverkat bilhandeln i Sverige, som exempelvis bonus-malus och den svaga kronan, som inneburit ökad export.

Det har i sin tur minskat utbudet och bidragit till högre priser på begagnade bilar.

Bilhandlare kan sätta en nästan lika hög prislapp på en 8–10 år gammal bil idag som för något år sedan, trots bilens högre miltal och ålder.

– Även om högre priser ofta ses som något negativt omfattas ju även den egna bilen, vilket kan vara tacksamt. Värdeminskningen är ofta den enskilt största kostnaden i bilägandet, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

M Sveriges jämförelse visar att om andrahandsvärdet för en bil vars pris är 150 000 kronor sjunker 5 procent mindre per år innebär det en lika stor besparing som om bensinpriset skulle ligga på 13,10 kronor per liter istället för 15,70*. Det gäller även om effekten slår igenom först den dag bilen säljs.

Bättre värde i bilen bra för konsumenter

– En lägre värdeminskning kan motsvara flera kronor per mil och påverkar bilens kostnader mycket mer än exempelvis prisvariationerna på bensin, säger Carl-Erik Stjernvall.

Den något sjunkande försäljningen av nya bilar som väntas när bilskatterna ökar 2020 och det faktum att tjänstebilar kommer att förmånsbeskattas hårdare framöver gör att fler kan tänkas välja en begagnad bil.

– Det är bra att ha koll på den egna bilens värde. Stäm av med marknaden och ta hand om underhållet så att bilen behåller sitt värde längre, säger Carl-Erik Stjernvall.

M Sveriges tips om bilens värde:

  • Bilens värde kan vara svårt att ange exakt men ligger vanligtvis nära de priser som gäller vid privat försäljning.
  • Bilhandlare har högre priser, vilket inte nödvändigtvis är samma sak som värde, dels eftersom de kan erbjuda kreditköp, dels för att de kan behöva ta höjd för reklamationer och ofta har kostat på en rekonditionering inför försäljningen.
  • Värderingstjänster på internet kan vara missvisande. Jämför din bil med liknande objekt till salu. Var ärlig mot dig själv om den egna bilens skick.
  • Att äga sin bil kan innebära oförutsedda kostnader. Utför förebyggande underhåll för att minska risken.
  • Andra sätt att minska bilens kostnader kan vara att jämföra priset på exempelvis service, försäkringar eller däck.

*Beräkning baserad på uppgifter från M Sveriges Bilkostnadskalkyl avseende en fem år gammal bil med beräknad ägarperiod om fem år till ett inköpspris på 150 000 kronor, samt årliga 1 500 mil, försäkring 4 000 kronor, skatt 1 500 kronor och i övrigt normala förutsättningar.

Räkna ut milkostnaden på din bil på https://msverige.se/bilkalkyl

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>