Framtidens hus är självförsörjande på el
Hem EVENT Framtidens hus är självförsörjande på el

Framtidens hus är självförsörjande på el

Publicerat av: Redaktionen

Nyligen varnade en artikel i Fastighetsnytt för akut elbrist i Stockholm, och man efterlyste lösningar för den lokala elproduktionen. Under året har vi mötts av ett flertal artiklar och uttalanden med samma budskap. I ljuset av detta framstår höstens konferens Framtidsspaning Fastighetsenergi den 22 oktober ligga helt rätt i tiden. En heldag med de främsta experterna på området som du inte får missa.

Framtidens hus är självförsörjande på el

Söder torn kan bli självförsörjande på el om det byggs om till en ”strawscraper”.

Heldagskonferensen Framtidsspaning Fastighetsenergi riktar sig till alla verksamma inom fastighetsbranschen som fastighetsägare, förvaltare, beslutsfattare, byggherrar, installatörer och teknikkonsulter. Fokus sätts på fastigheter som samtidigt både använder och producerar energi, så kallade ”prosumenter”. Konferensen erbjuder ett smörgåsbord av möjligheter och nya tankesätt för att framtidssäkra en fastighets effektbehov.

I en nära framtid kommer många byggnader att kunna producera sin egen energi, småskaligt och miljövänligt framställd. Att kunna styra och möta kommande effektbehov är en strategiskt viktig fråga inom fastighetsförvaltning. Fastighetsägarens nya roll som ”energi-prosument” skapar behov av helt nya tjänster och produkter vilket också innebär nya krav på kunskap avseende teknik, tillämpningar, erfarenheter och regelverk.

En av konferensens inspirerande föreläsare är Sander Schuur, kreativ chef hos Belatchew Arkitekter. Arkitektfirmans idéer för hur framtidens byggnader ska kunna producera sin egen el är minst sagt kreativa och uppseendeväckande. Exempelvis förslaget att bygga om Söder torn på Medborgarplatsen i Stockholm till en så kalla ”strawscraper” –­ det vill säga täcka byggnaden med ett energiproducerande skal av strån som kan utvinna vindenergi.

Kan ert förslag att göra om Söder torn till en ”strawscraper” bli verklighet?
– Absolut! Tekniken finns redan, och idén har utvecklats av vår forskningsavdelning Belatchew Labs. Vi har fått mycket uppmärksamhet för projektet, och många tycker att det är inspirerande, säger Sander Schuur.

Är tanken att Söder torn genom denna påbyggnad ska bli självförsörjande vad gäller el?
– Exakt! Ibland kommer det att bli ett överskott som kan säljas vidare, och ibland behöver man komplettera med el utifrån. Det utvecklas även många andra spännande tekniker som kan göra fastigheter självförsörjande på el, exempelvis fönster som tar upp solenergi. Det finns mycket på gång och vi vill som arkitektkontor hela tiden ligga steget före.

Hur ser framtidens fastighetsenergi ut tror du?
– Det är sannolikt att energibehovet hos byggnader minskar eftersom de i framtiden kommer att vara mer energieffektiva, men samtidigt ökar energibehovet på grund av alla elbilar, elcyklar och elektronik i vardagslivet. Jag tror att såväl enskilda byggnader som hela stadsdelar kommer att kunna bli självförsörjande på el. Det krävs många nya smarta innovativa lösningar och mer effektiv programmering av våra städer och byggnader för att säkra energibehovet och minska klimatpåverkan.

Hur kan dagens fastighetsägare bli bättre rustade inför framtiden?
– Genom att ha bra koll på andra branschen, vara uppdaterade om ny teknik, tänka mer progressivt och våga sätta målet högt.

Här är några av de övriga talarna och inspiratörerna på Framtidsspaning Fastighetsenergi:

Hans Nyblom, affärsutvecklare hos Installatörsföretagen som arbetar med branschutveckling och omvärldsbevakning samt sitter i EnergiEffektiviseringsFöretagens styrelse.

Johanna Lakso, VD för Power Circle, en intresseorganisation som lyfter elens möjligheter att bidra till hållbar samhällsutveckling.

Kent Samuelsson, VD och delägare i Samster AB med 30 års erfarenhet inom styr- och regler för fastigheter, energi och solsystem.

Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, som arbetar med de strategiska energivalen både för Riksbyggens nyproduktion såväl som förvaltning av det befintliga beståndet.

Joachim Lindborg, teknisk chef på Sustainable Innovation, som arbetar med elnätets flexibilitet och möjligheter att automatiskt minska onödiga effekttoppar.

Moderator för konferensen är Lars Albinsson som har 30 års erfarenhet av att leda innovationsprojekt för bland annat Volvo, IKEA, Microsoft, Apoteket, samt städerna Stockholm, London och Edinburgh. För närvarande driver Lars med regeringens stöd ett konsortium för digitalisering av byggbranschen. Hans specialitet är att skapa nya sätt att arbeta i komplexa situationer/organisationer eller branscher.

Här kan du se hela programmet
Framtidsspaning Fastighetsenergi arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med Installatörsföretagen och Aktea.

Tid: Tisdag 22 oktober kl 08.00 – kl 18.00
Plats: Folkungakyrkan, Folkungagatan 90, Stockholm.

Konferensens program vänder sig till den som vill utveckla moderna, mer energieffektiva byggnader med lägre driftskostnad. Deltagarna får kunskap om – och förståelse för – strategiska beslut kring energi, effekt och egen energiproduktion. De får med sig konkreta tips, idéer och erfarenheter som direkt kan omsättas i det egna fastighetsbeståndet, samt en god inblick i den teknikutveckling som står för dörren.
Parallellt med konferensen arrangeras en utställning med företag som erbjuder tjänster eller produkter som har bäring på byggnadsintegrerad energiproduktion och energisystem.

För mer information kontakta:
Peter Söderberg, projektchef Stockholmsmässan,
peter.soderberg@stockholmsmassan.se, 0707-894393
Hans Söderström, projektledare på branschavdelningen hos Installatörsföretagen, hans.soderstrom@installatorsforetagen.se, 0709-627509

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>