Hem POLITIK Fredrick Federley (C): Norden behöver se över kapacitetsbristen

Fredrick Federley (C): Norden behöver se över kapacitetsbristen

Publicerat av: Redaktionen
Fredrick Federley (C): Norden behöver se över kapacitetsbristen 2

Ellevio har intervjuat några av Sveriges Europaparlamentariker om hur de ser på EU:s framtida elförsörjning. Turen har kommit till Centerpartiets Fredrick Federley.

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley tycker att den nordiska elmarknaden är viktig som grön föregångare för andra medlemsländer. Samtidigt finns det förbättringspotential: Kapacitetsbristen i systemet behöver ses över, befintlig teknik kan effektiviseras och vi kan snäppa upp oss i att främja energismarta lösningar är hans syn.

Det kommer att krävas ett tufft och målinriktat jobb från EU:s sida för att unionen ska lyckas nå målet om klimatneutralitet till 2050. Det menar Fredrick Federley och säger att alla samhällets delar måste fokusera och här har energiförsörjningen en särskild roll att spela.

– 75 procent av elen i EU i dag är fortfarande fossil. Nästa sommar kommer EU-kommissionen att lägga fram nya förslag på lagstiftning för att leverera på de mer ambitiösa målen och här gäller det att man tar i från tårna, säger Fredrick Federley.

En av energisektorns stora frågor är vilken betydelse det stora lagstiftningspaketet – Clean energy for all Europeans package – kommer att leda till. Fredrick Federley är hoppfull:

– Jag tror och hoppas att paketet för ren energi kommer att ge förutsättningarna för Europa att vara ledande inom grön energi och kommer förhoppningsvis stimulera nödvändiga privata och offentliga investeringar i grön teknik. Det är oerhört viktigt att medlemsstaterna har möjlighet att utforma och sätta sin energimix själva baserat på landets förutsättningar.

En föregångare

Egna energimixar, men gärna att man också lär och drar nytta av varandra. Här ser Fredrick Federley den nordiska elmarknaden som en föregångare.

– Den nordiska elmarknaden är en stark konkurrenskraft och bör ses som en grön föregångare för andra medlemsländer. Vi har också möjlighet att vara en viktig energiproducent för hela Europa då vi har potential att producera i större utsträckning än vad som görs idag, säger han men det finns också potential till utveckling:

– När det gäller förbättringar så handlar det om att se över kapacitetsbristen i systemet och vi behöver bli ännu bättre på att effektivisera befintlig teknik och främja energismarta lösningar.

Elektrifieringen spelar en viktig roll för att EU ska nå sina klimatmål, menar Fredrick Federley, och då speciellt som en drivkraft för den förnybara elproduktionen och elförsörjningen. Lagringen av el, infrastrukturen och integrationen av elnäten är centrala delar som måste utvecklas.

Teknikneutralt regelverk

En central del av elektrifieringen är transportsektorns ambition att genomföra en kraftfull övergång bort från fossila drivmedel. Här har EU en viktig roll att spela genom att skapa goda och långsiktiga förutsättningar för förnybar teknik och hållbar infrastruktur samt att de olika medlemsländerna följer samma standard, menar Fredrick Federley. Det är samtidigt viktigt att EU skapar regelverk som är teknikneutral och stimulerar alla typer av klimateffektiva tekniker.

– Många ställer sig frågan om man ska köpa elbil eller inte, jag har faktiskt själv precis köpt en elbil och har laddningsstation på gården där jag bor. Laddinfrastrukturen är nästa nöt att knäcka, men redan nu kan vi se att företagen genomför stora investeringar i utbyggnaden. Med det sagt så kommer elnäten självklart behöva utvecklas, i dag ser vi till exempel en kapacitetsbrist i Sverige. Sedan kommer också de lokala elnäten att behöva utvecklas för att klara av att fler och fler vill investera i småskalig elproduktion.

Läs fler intervjuer med EU-parlamentariker:

Jytte Guteland (S): https://www.ellevio.se/om-oss/Pressrum/newsroom/2020/augusti/jytte-guteland-s-mer-fornybar-el-en-nyckelfaktor/

Sara Skyttedal (KD): https://www.ellevio.se/om-oss/Pressrum/newsroom/2020/juni/sara-skyttedal-kd-en-miljon-nya-ladd–och-tankstallen-behover-bli-verklighet/

Jörgen Warborn (M): https://www.ellevio.se/om-oss/Pressrum/newsroom/2020/september/jorgen-warborn-m-elektrifieringen-viktigaste-vapnet-mot-klimatutslappen/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>